Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

''Ο ΕΛΓΙΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ''...

SHARE
«Τα γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί απλούστατα είναι κλεμμένα». Αυτό τόνισε ο αυστραλός νομικός Τζέφρι Ρόμπερτσον,...
μιλώντας σε ειδική εκπομπή της αυστραλιανής δημόσιας τηλεόρασης του ABC, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου μαζί με την Αμάλ Κλούνι είχε διαδοχικές επαφές για το θέμα.


Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον χαρακτήρισε τον λόρδο Έλγιν ως έναν χρεοκοπημένο διπλωμάτη, που έκλεψε τα γλυπτά για να βγάλει χρήματα. «Δεν είχε κανένα νομικό δικαίωμα, ούτε άδεια να τα αφαιρέσει από την Ακρόπολη και να τα μεταφέρει στη χώρα του, καταστρέφοντας μάλιστα αρκετά» είπε ο αυστραλός νομικός.

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου Έμα Αμπερίτσι ότι το Βρετανικό Μουσείου αρνείται να επιστρέψει τα Γλυπτά και ότι το ίδιο δηλώνουν ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο κ. Ρόμπερτσον είπε: «Ναι αλλά το 88% των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής τους και αυτό είναι σημαντικό». Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναγνωρίζουν πως υπάρχει θέμα.

«Η UNESCO έδωσε προθεσμία έξι μηνών στη Βρετανία να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα. Αν δεν το κάνει η δικαστική προσφυγή είναι πιθανή» υποστήριξε.
Αναφερόμενος στην Αμάλ Κλούνι, ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι ασχολείται εδώ και τρία χρόνια με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

«Τότε με πλησίασε η ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε την άποψή μου και εγώ της ζήτησα να καταθέσει και την δική της» δήλωσε, σημειώνοντας: «Ήταν συμπτωματικό ότι παντρεύτηκε πρόσφατα. Δεν επιδιώξαμε το ταξίδι αυτή την εποχή για μεγαλύτερη δημοσιότητα. Ήταν συμπτωματικό και δεν επιδιώξαμε όλη αυτή τη δημοσιότητα».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: