Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

SHARE
Απεμπλοκή του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έφερε η χθεσινή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και της τρόικας.
Όπως έκανε γνωστό αργά το βράδυ της Τρίτης, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν σε ό,τι αφορά το κείμενο των ρυθμίσεων των οφειλών 110.000 επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία:

1. Σε πρώτη φάση και άμεσα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη διαγραφή και ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των υπερήμερων οφειλών προς το Δημόσιο για 109.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
2. Σε δεύτερη φάση θα προωθηθεί αντίστοιχο πλαίσιο για τις 1.000 επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
3. Σε τρίτη φάση και ξεχωριστά θα καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών, όπως τα στεγαστικά, αλλά και θα καθιερώνει και το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων.
Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται το εμπόδιο στις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μέσα από διαγραφές οφειλών και αναδιαρθρώσεις των ίδιων των εταιρειών, όπου αυτό θα κρίνεται αναγκαίο. Υπενθυμίζεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων υπολογίζονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ.

Από αυτά περίπου τα 4 με 5 δισ. ευρώ προέρχονται από 100.000 μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό μέχρι εννέα άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 900.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες 10.000 επιχειρήσεις, που είναι οι μεγαλύτερες, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35 με 36 δισ. ευρώ. Χθες νωρίτερα το πρωί είχε προκύψει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, μια και η τρόικα ζητούσε περισσότερες δικλίδες ασφαλείας, για την ακρίβεια εξασφαλίσεις, για τους μεγαλο-οφειλέτες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας χθες στη διάρκεια εκδήλωσης τόνιζε πως το υπουργείο έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών και απέδιδε την καθυστέρηση στην τρόικα:

«Η τρόικα έχει συμφωνήσει επανειλημμένως με το νομοθέτημά μας. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι παράγοντες που δεν μας επιτρέπουν να νομοθετήσουμε άμεσα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους δανειστές.
Παράλληλα, η χρονική μετάθεση από την πλευρά της τρόικας της εξέτασης του νομοσχεδίου κατά την περίοδο της επόμενης επίσκεψής της στην Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αποδιδόταν από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σε μία πάγια διαπραγματευτική τακτική της τρόικας. Να μην δίνει από την πρώτη στιγμή το «πράσινο» φως σε αποφάσεις ή μέτρα της κυβέρνησης που ευνοούν σημαντική μερίδα του κοινωνικού συνόλου. Με πιο απλά λόγια, όπως σχολίαζαν τα ίδια στελέχη, η τρόικα επιδίωκε να βάλει σε διαπραγμάτευση το νομοσχέδιο των «κόκκινων» δανείων με τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις. Δεν το κάνει όμως ευθέως, παρατηρούν οι αρμόδιοι παράγοντες, αλλά βρίσκοντας διάφορα επιχειρήματα.

Όπως και να έχει, οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν μεν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Ανάπτυξης πως «το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση» ή ό,τι «πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απόπειρες διευθέτησης ιδιωτικού χρέους», ωστόσο φαίνεται πως θέλουν να κλείσουν κάθε «παράθυρο» χαριστικής ρύθμισης χρεών και αμφισβητούν πολλές διατάξεις του κειμένου. Επίσης, οι δανειστές επιδιώκουν να μετρήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια απόπειρα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, στα δημόσια έσοδα αλλά και στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και της ολικής διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συμφωνία με την τρόικα για την τιμή της εκκίνησης πλειστηριασμών

Συμφωνία επήλθε με την τρόικα για να ορισθεί η τιμή εκκίνησης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας, όπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, φέρνοντας το θέμα ως παράδειγμα του εποικοδομητικού χαρακτήρα των συζητήσεων με την τρόικα.
«Κλείσαμε» ένα διαρθρωτικό ορόσημο, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», είπε τονίζοντας πως καθυστερούσε για ένα εξάμηνο αφού είχε «κολλήσει» στο θέμα των πλειστηριασμών, με την τρόικα να επιμένει σε τιμή εκκίνησης στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας και την ελληνική πλευρά να αντιτείνει τα δύο τρίτα.
Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει πως ως τιμή εκκίνησης ενός πλειστηριασμού θα είναι τα δύο τρίτα της αντικειμενικής τιμής. Στη συνέχεια, εάν εκεί δεν προκύψει συναλλαγή η τιμή μπορεί να υποχωρήσει στο μισό της αντικειμενικής, αν και για τις λεπτομέρειες αυτού του σημείου το ίδιο στέλεχος παρέπεμψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εάν και εκεί δεν υπάρξει συναλλαγή, μετά αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: