Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Και εγένετο... Πτωχοδικείο!

SHARE
Τον οδικό χάρτη για το νέο πτωχευτικό Δίκαιο για Ιδιώτες που θα ακολουθήσει αυτό των επιχειρήσεων και θα προωθηθεί εντός του επόμενου διαστήματος προς συζήτηση από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, προετοιμάζει η κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόκειται για ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ακολουθείται ως προς την πτωχευτική διαδικασία των επιχειρήσεων, παραπλήσια δηλαδή με το γνωστό σε όλους «άρθρο 99» και η οποία θα οδηγεί σε πλήρη διαγραφή οφειλών προς το Κράτος και τις τράπεζες, αλλά με ισχυρό «τίμημα».
Κεντρική φιλοσοφία της κυβερνητικής αυτής δράσης θα είναι η προστασία των ιδιωτών και νοικοκυριών, μέσα όμως από ένα πλαίσιο εγγυήσεων και με τη συναίνεση της Δικαιοσύνης. Σημαντικότερο όμως σκέλος της νέας αυτής συνθήκης που θα δημιουργηθεί θα είναι η δημιουργία ενός ουσιαστικά νέου δικαστικού θεσμού που θα λειτουργεί με όρους άμεσης απόδοσης αποφάσεων.
Των κατά διασταλτική ερμηνεία «Πτωχοδικείων», των επικυρωτικών δηλαδή δικαστικών Αρχών που θα δίνουν το πράσινο φως για τις πτωχεύσεις νοικοκυριών και ιδιωτών αλλά και για σειρά απαλλαγών. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα απονομής Δικαίου, που θα αποτελέσει μάλιστα τον «πιλότο» και για άλλες υποθέσεις αστικού κυρίως χαρακτήρα, όπως τονίζει αρμόδια πηγή.

Τα νέου τύπου αυτά «δικαστήρια» τα έχει εισηγηθεί εδώ καιδύο περίπου χρόνια ο επικεφαλής της Task force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ και πλέον προωθούνται άμεσα υπό το βάρος χιλιάδων υποθέσεων οικονομικής δυσπραγίας.
Ειδικότερα, εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί το δεύτερο Πτωχευτικό Δίκαιο για ιδιώτες, το οποίο θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τον «νόμο Κατσέλη» και άλλες διάσπαρτες ρυθμίσεις για την προστασία των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών και οφειλετών. Ουσιαστικά – βάσει πηγών του υπουργείου Ανάπτυξης– στους πολίτες που βρίσκονται να χρωστούν θα δίδεται η ευκαιρία να επιλέξουν μεταξύ δύο λύσεων. Είτε τον νέο νόμο «τύπου Κατσέλη» και ο οποίος αφορά στις περιπτώσεις εκείνες που οι οφειλέτες επιθυμούν να διατηρήσουν τις κατοικίες τους υπό την κατοχή τους, άρα θα πρέπει να βρουν τρόπο συμβιβασμού ακολουθώντας όμως συγκεκριμένους όρους και φυσικά πληρώνοντας μέρος των υποχρεώσεων τους, είτε τη νέα, εξωδικαστικού αρχικά χαρακτήρα διαδικασία.

«Βασική μας επιδίωξη είναι να υπάρξει εξωδικαστικού χαρακτήρα λογική διευθέτησης των οφειλών» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου. Η λογική αυτής θα είναι ο οφειλέτης που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα χρέη που έχει σωρεύσει και επιδιώκει ουσιαστικά να κηρύξει πτώχευση αλλά υπό καθεστώς «προστασίας» και δίχως να έχει άλλου τύπου ποινικές απολήξεις με τρόπο γρήγορο να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: