Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα 13 μυστικά της νέας ρύθμισης για τα χρέη

SHARE
«Ανάσα» σε περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις με οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνολικά αγγίζουν τα 89 δισ. ευρώ, δίνει η νέα ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με τη νέα ρύθμιση όλοι όσοι έχουν οφειλές μέχρι 1.000.000 ευρώ, ακόμη κι αυτοί που έχουν ήδη υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις των 12, των 24 ή των 48 μηνιαίων δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους έως και σε 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση:
1. Τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014, έστω κι αν έχουν ήδη υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις, θα μπορούν πλέον να εξοφλούνται έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ, ή μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις εφόσον υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.
2. Στη ρύθμιση μπορούν υπαχθούν και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης:
- Τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.
- Δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Οι φορολογούμενοι δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος που δεν θα έχουν λήξει μέχρι να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της αίτησης.
- Εχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.
3. Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση έως και το τέλος Μαρτίου 2015. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν υπάρχουν περιοριστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ούτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
4. Βασικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση είναι:
- Η μη ύπαρξη άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά την 1η Οκτωβρίου 2014. Θα πρέπει δηλαδή να μην αφεθεί απλήρωτο κανένα νέο χρέος. Αν υπάρξουν νέες οφειλές που θα έχουν βεβαιωθεί μετά την 1η Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι μπορούν να τις ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
- Η υποβολή όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο φορολογικών δηλώσεων και η εκπλήρωση των τρεχουσών από τον Οκτώβριο και μετά υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή μέχρι να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων θα πρέπει οι οφειλέτες να πληρώνουν τις δόσεις των φόρων και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά το πιθανότερο είναι η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου.
5. «Κουρεύονται» όλες οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστά από 20% έως και 90% για όσους επιλέξουν την εξόφληση των οφειλών τους σε έως 100 μηνιαίες δόσεις ή η πλήρης διαγραφή όλων των προσαυξήσεων για όσους αποφασίσουν να πληρώσουν τα χρέη τους εφάπαξ.
6. Οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο μειωμένο από το 8,75% στο 4,56%.
7. Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ.
8. Στην νέα ευνοϊκή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και όσοι οφειλέτες έχουν ήδη ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις, όπως η ρύθμιση της «νέας αρχής», που προβλέπει έως και 48 μηνιαίες δόσεις για τα χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2012, ή η «πάγια ρύθμιση», η οποία προβλέπει την εξόφληση των οφειλών έως και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις. Προϋπόθεση είναι να παραμείνουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεών τους μέχρι και την ημερομηνία που θα υποβάλουν τις αιτήσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση.
9. Ειδικά για όσους είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση της «νέας αρχής» (έως 48 δόσεις), προβλέπονται ισχυρά κίνητρα παραμονής ώστε να αποτραπεί η μετάβασή τους στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» και τηρούν τους όρους της, υπόκεινται αναδρομικά από την 1η-1-2013, σε επιτόκιο ύψους 4,56% και δικαιούνται, αναδρομικά από την ένταξή τους στη ρύθμιση, των εκπτώσεων 20%-100% επί των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που προβλέπει η νέα ρύθμιση ενώ θα ένα ακόμη επιπλέον «μπόνους» έκπτωση 20% στις προσαυξήσεις.
10. Εκτός ρύθμισης θα τίθενται όσοι δημιουργήσουν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη καθώς και όσοι δεν πληρώσουν 2 δόσεις μέσα στο έτος ή καθυστερήσουν 1 δόση για πάνω από δύο μήνες. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.
11. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτες δύναται εντός δυο μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει αίτηση επανένταξης του ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων.
12. Για όσους ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν τούς έχουν επιβληθεί. Ωστόσο οι κατασχέσεις απαιτήσεών τους εις χείρας τρίτων, δηλαδή οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, ενοικίων και καταθέσεων, θα εξακολουθούν να επιβάλλονται έως ότου εξοφλήσουν το 50% των ρυθμιζόμενων οφειλών τους.
13. Οι φορολογικές αρχές θα μπορούν συμψηφίζουν απαιτήσεις από το Δημόσιο που έχουν οι οφειλέτες που θα έχουν υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις με τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των οφειλών τους προς το Δημόσιο, μέχρι να καλυφθεί το 1/7 των υπολοίπων αυτών
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: