Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Μειώνεται στο 13% η φορολογία των αγροτών

SHARE
Τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 13% ακόμα και στις περιπτώσεις που το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το δηλωθέν προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Mε το ισχύον πλαίσιο, υπάρχει ο κίνδυνος αγρότης να πληρώσει το 2015 φόρο 26% ακόμα κι αν μπει μέσα από την εκμετάλλευσή του.

Mε βάση τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, στην περίπτωση που το εισόδημα που θα δηλώσει ο αγρότης το 2015 είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης, η μεταξύ τους διαφορά θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%  και, μάλιστα, θα υπολογίζεται προκαταβολή φόρου 55%.

Μάλιστα ακόμα και σε περιπτώσεις που ένας παραγωγός δηλώσει μηδενικό εισόδημα ή ζημία (π.χ. λόγω καταστροφής της σοδειάς από καιρικές συνθήκες), τότε το σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματός του θα φορολογηθεί – βάση του Κώδικα- με συντελεστή 26% και θα πρέπει να προκαταβάλει το 55%.

Το θέμα είχε πάρει πρόσφατα μεγάλες διαστάσεις με φορείς του αγροτικού χώρου αλλά και φοροτεχνικούς να επισημαίνουν το παράλογο της συγκεκριμένης πρόβλεψης (αγρότης που δεν αποκομίζει κέρδος ή και «μπαίνει μέσα» από την εκμετάλλευσή του του να καλείται να πληρώσει φόρο για εισόδημα που δεν έχει και, μάλιστα, προκαταβάλλοντας παραπάνω από το μισό).

Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου ήταν χλιαρή καθώς «διευκρίνιζε» μεν ότι για τα αγροτικά εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014 θα εφαρμοσθεί το 2015 καθολικά φόρος 13%- χωρίς, όμως, να αίρει την επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Αυτό ακριβώς θα γίνει με το νομοσχέδιο που έρχεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς, μετά την οργή που έχει προκαλέσει το θέμα του συμψηφισμού χρεών προς τον ΟΓΑ με επιστροφές φόρου και κοινοτικών ενισχύσεων, στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να ανοίξουν ένα ακόμα μέτωπο με τους αγρότες…

Άλλες διατάξεις
Κατά τα άλλα, με το νομοσχέδιο θα δίνεται ένας χρόνος ακόμα παράταση στο μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων, επιπλέον χρόνος για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης E9 ενώ μια ακόμα σημαντική διάταξη για την αγορά ακινήτων αφορά την υποχρέωση του αγοραστή να καλύπτει κατά τη μεταβίβαση με το πόθεν έσχες του μόνο το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο (αντί για την αντικειμενική αξία του ακινήτου).
Αναλυτικότερα:
-Ε9: H προθεσμία για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9 εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου, όμως η σχετική εφαρμογή δεν έχει ακόμα ανοίξει. Η παράταση θα είναι τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.
• Πόθεν έσχες στα ακίνητα. Κατά τη μεταβίβαση ο αγοραστής δεν θα καλείται πλέον να καλύψει με το πόθεν έσχες του την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο. .
- Απόσυρση αυτοκινήτων: Θα παραταθεί για ένα χρόνο ακόμα το μέτρο ενώ υπάρχει πιθανότητα να συμπεριλάβει και τα μεταχειρισμένα.
- Τέλος επιτηδεύματος: Θα απαλλάσσονται από αυτά άτομα με αναπηρία άνω του 80% ενώ το ίδιο είναι πιθανό να γίνει και με όσους έχουν ανενεργά μπλοκάκια.
- Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών: Προωθείται αύξηση του χρονικού περιθωρίου εντός του οποίου θα πρέπει να διευθετηθεί μια φορολογική διαφορά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από τις 60 στις 90 ημέρες.

SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: