Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τις ομάδες υψηλού κινδύνου

SHARE
Απαραίτητος χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Υγείας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για την αντιμετώπιση της εποχικής επιδημικής έξαρσης της γρίπης. Οι πολίτες, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να συνταγογραφούν και να προμηθεύονται, δωρεάν, το αντιγριπικό εμβόλιο, από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Ο εμβολιασμός, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της εποχικής γρίπης, καθώς, καλύπτει σε ποσοστό περίπου 80% τους εμβολιασθέντες, συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης, στην αποφυγή της αποδιοργάνωσης της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, και στην αποφυγή υπερκατανάλωσης φαρμάκων, νοσηλειών και ιατρικών επισκέψεων.
Απαραίτητος, εξηγεί ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ Πύργου, Βασίλης Στασινόπουλος, είναι ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σ’ αυτές, ανήκουν:
α) άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
β) παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως,
   - Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
   - Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
   - Ανοσοκαταστολή λόγω κληρονομικότητας ή επίκτητου νοσήματος ή θεραπείας
   - Μεταμόσχευση οργάνων
   - Κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ)
   - Σε χρόνιους νεφροπαθείς
   - Σε σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
γ) Σε νευρομυϊκά χρόνια νοσήματα
δ) Σε έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κυήσεως, λεχωείδες και θηλάζουσες
ε) Σε παχύσαρκα άτομα
στ) Σε παιδιά με μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας κλπ    χρόνιων νοσημάτων (πχ kawasaki)
ζ) Σε άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, ή ηλικιωμένα άτομα ή νοσούντες
η) Σε «κλειστούς πληθυσμούς» π.χ. προσωπικό ιδρυμάτων με εσωτερικούς   τροφίμους, σε σχολές, ειδικά σχολεία, κλπ.
θ) Στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους άλλους εργαζόμενους όλων των χώρων παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως και στο προσωπικό παροχής κάθε είδους υπηρεσιών, που επισκέπτεται συχνά αυτούς τους χώρους
Κανένας κίνδυνος
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, σε αντίθεση με τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν σε περίπτωση νόσησης, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Άλλωστε, όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και απολύτως ασφαλή, εφ’ όσον τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς, αποθήκευσης, φύλαξης και διάθεσης.
Συνταγογράφηση  και χορήγηση εμβολίων
Τα εμβόλια, χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία, εφ’ όσον έχουν συνταγογραφηθεί. Οι πολίτες, που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να απευθύνονται στους γιατρούς, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, για την συνταγογράφησή του αντιγριπικού εμβολίου. Η συνταγογράφηση, εξηγεί ο κ. Στασινόπουλος, μπορεί να γίνει και από τους γιατρούς της Νομαρχιακής Μονάδας, όπως και ο εμβολιασμό (αφού πρώτα το έχουν προμηθευτεί από τα ιδιωτικά φαρμακεία).
Για τον υπόλοιπο πληθυσμό που επιθυμεί να εμβολιασθεί, χωρίς να ανήκει σε μία από τις προαναφερόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου το κόστος του εμβολίου δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο, όμως το χαμηλό κόστος των εμβολίων που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά, (περίπου 6 ευρώ κατά μέσο όρο), προτρέπεται ο πληθυσμός να εμβολιασθεί, ακόμα και εάν δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ιδιαίτερα τα άτομα που λόγω επαγγελματικών ή άλλων κοινωνικών υποχρεώσεων βρίσκονται συχνά σε κλειστούς χώρους μαζικών εκδηλώσεων ή χρησιμοποιούν καθημερινά μέσα μαζικής μεταφοράς.
Απαραίτητος ο εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό
Τέλος, όσον αφορά το υγειονομικό προσωπικό (ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κλπ.) είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός τους - σημειώνει ο κ.Στασινόπουλος - εκτός εάν συντρέχουν λόγοι τεκμηριωμένων αντενδείξεων, για την αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: