Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ Στο ίντερνετ όλες οι οικοδομικές άδειες από το 2015

SHARE
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή αλλά και στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Υποδομών του ΥΠΕΚΑ, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα.
Στις προαναφερόμενες περιοχές όπου θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα, η επίσημη έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών θα γίνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου με τον μέχρι τώρα ισχύοντα τρόπο. «Η πιλοτική λειτουργία του συστήματος στις 6 περιοχές είναι κρίσιμη για το εγχείρημα της μετάβασης από το χειρόγραφο σύστημα με τους φακέλους στον νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης, με ηλεκτρονική διεκπεραίωση και ελέγχους», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς. Από εμπειρία που θα αποκτηθεί και τα συμπεράσματα που θα βγουν από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις προαναφερόμενες περιοχές θα αξιοποιηθούν για τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος που θα διεξάγεται η όλη διαδικασία από τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα γίνει στην Κόρινθο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Πρακτικές μεταρρύθμισης στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: Ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης». Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διοργανώνει ημερίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θεσμικά θέματα του ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της ΧΩΠΟΜΕ (Χωροταξικής και Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης) και του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που αφορούν δράσεις του ΕΠΠΕΡΑΑ, με ιδιαίτερη ενημέρωση στον ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Η εκδήλωση απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, σε στελέχη των Υπηρεσιών Δόμησης και στις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και σηματοδοτεί την έναρξη πιλοτικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών δόμησης σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Η πρώτη εκδήλωση παρουσίασης του ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης πραγματοποιείται στην Κόρινθο, τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, ώρα 17:30 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη). Την έναρξη της εκδήλωσης, που σηματοδοτεί και την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας, θα πραγματοποιήσει στην Κόρινθο ο Αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, ενώ βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι Σωκράτης Αλεξιάδης, γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος ΤΕΕ και Χαρίκλεια Τσιώλη, πρόεδρος ΔΕ Τμήματος Πελοποννήσου ΤΕΕ. Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου ΤΕΕ, με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 και του Δήμου Κορινθίων.
Με το νέο σύστημα όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα θα γίνεται ηλεκτρονικά και ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης, από τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευτεί στο ΥΠΕΚΑ, για όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να κάνουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες και ελέγχους. Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και μελέτες. Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο. Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και στο ΥΠΕΚΑ.
Σχετικά με το θέμα ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς δήλωσε: 
«Με το νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης μπορεί πλέον να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής του μηχανικού ή του πολίτη και των υπαλλήλων. Παράλληλα θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας. Αυτό σημαίνει λιγότερο κόστος για τον κάθε πολίτη, λιγότερο κόστος για το μηχανικό, μείωση της γραφειοκρατίας, εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Σημειώνω ότι από τη νέα χρόνια θα υπάρχει η ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας που αφορά τα νέα κτίρια όσο και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, που αφορά τα υφιστάμενα κτίρια. Παράλληλα προχωρά η καταγραφή των αυθαιρέτων, μέσω του νόμου 4178, που θα τροφοδοτήσει με στοιχεία και σχέδια την ίδια βάση δεδομένων. Η χώρα αλλά ζει σελίδα. Σε λίγους μήνες περνάμε σε μία νέα, ψηφιακή εποχή στα θέματα Πολεοδομίας».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, τα συνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αλλά και το ψηφιακό υπόβαθρο της ΕΚΧΑ πάνω στο οποίο καταγράφονται ήδη πληροφορίες για θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας, δασών και υδάτων, δημιουργούν ένα «ηλεκτρονικό δίκτυ προστασίας» για τον ορθολογικό πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο ίδιο ψηφιακό υπόβαθρο καταχωρούνται όλες οι θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές προστασίας κ.α) και μελλοντικά τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια κάθε δήμου της χώρας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια, μόλις ολοκληρωθούν τα συστήματα και καταχωρούνται όλες οι πράξεις, οι υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά και οι πολίτες, για τα θέματα που τους αφορούν, με λίγα κλικ να έχουν πλήρη εικόνα της δόμησης και της πολεοδομικής πληροφορίας σε όλη τη χώρα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: