Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ...

SHARE

Με την κατάρτιση ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη διασφάλιση του  στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για τη φετινή χρονιά ασχολούνται, καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών...
Ουσιαστικά αμφότερες οι πλευρές  αναζητούν ένα Plan Β για τη συγκράτηση των δαπανών, ύψους τουλάχιστον 4,3 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που πέσουν έξω οι προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα και δεν καλυφθούν παράλληλα οι “μαύρες τρύπες” στα ασφαλιστικά ταμεία.
 Σε κάθε περίπτωση το εναλλακτικό  σχέδιο καλείται και να αποδώσει τα αναμενόμενα και παράλληλα να σεβαστεί την πρωθυπουργική δέσμευση για «όχι νέα μέτρα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  οι περικοπές δαπανών που είναι και η μοναδική εφικτή λύση προβλέπουν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση από το αποθεματικό, ένα ποσό περί τα 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν σε ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου που δεν θα πληρωθούν – άρα δεν θα εγγραφούν – φέτος και ένα ποσό που θα προκύψει από το ανεκτέλεστο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Την ίδια ώρα πάντως τα στελέχη  της Τρόικας και του Υπουργείου φέρονται να καταλήγουν στο φόρο των  ακινήτων για το 2014, που συνοπτικά  αναμένεται να επιβαρύνει με ποσά από 2 έως και 23 ευρώ ανά τετραγωνικό τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
 Ο συγκεκριμένος φόρος θα αφορά  το σύνολο των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού, κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, κ.λπ.). Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε έως και τη 14η Οκτωβρίου την προθεσμία για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των στοιχείων των αγροτεμαχίων, προκειμένου να καταρτιστεί και το «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο». Επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, είναι να πειστεί η τρόικα για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου από τις εφορίες.

Ειδικά για τα αγροτεμάχια, αυτά αναμένεται να φορολογούνται ανάλογα  με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν. Ο  φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες.
Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 945 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και  ο φόρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβάλλεται κλιμακωτά και θα είναι κατά μέσο όρο 10 ευρώ ανά στρέμμα.

SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: