Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Προς εξίσωση ορίων ηλικίας

SHARE
Τις πρώτες πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος φυγής κυβερνητικά στελέχη θα δώσουν διευκρινίσεις για το ποιες κατηγορίες δεν θα θιγούν, ενώ «κλειδώνει» και το μεταβατικό διάστημα των αλλαγών (σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κλιμακώνεται από ένα έως δέκα χρόνια).
Παράλληλα τρεις ακόμη παρεμβάσεις -για το επίδομα αλληλεγγύης, το ΕΚΑΣ, (που παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι) και την επιδότηση των εισφορών- ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα περάσουν άμεσα από τη Βουλή και εκτιμάται πως θα βοηθήσουν στην προσέγγιση του συνδικαλιστικού κινήματος εν όψει και του διαλόγου για το ασφαλιστικό.
Τα τέσσερα θέματα για τα οποία η κυβέρνηση αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ανοίξει τα χαρτιά της είναι τα εξής: Τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο.
Αυτή τη στιγμή 110.000 εργαζόμενες είναι ένα... βήμα πριν από την έξοδο, με αποτέλεσμα το ταμείο πρόνοιας να απειλείται με οικονομική κατάρρευση.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο κυβερνητικά στελέχη θα ξεκαθαρίσουν άμεσα ποιες γυναίκες δεν απειλούνται από τις αλλαγές.
Σημειώνεται πως οι άστοχοι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο με αποτέλεσμα οι γυναίκες να απειλούνται με αύξηση των ορίων από 5 έως 17 χρόνια. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση για το θέμα με στόχο οι αλλαγές να γίνουν σταδιακά και να εξασφαλιστεί ικανή μεταβατική περίοδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει εισήγηση με βάση την οποία το μεταβατικό διάστημα θα είναι από ένα έως και δέκα χρόνια. Δηλαδή όσο περισσότερο αυξάνονται τα όρια ηλικίας για μία ομάδα ασφαλισμένων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μεταβατική περίοδος.
Μάλιστα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να μην αυξηθεί το όριο για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, αλλά να μειωθεί η ηλικία συνταξιοδότησης των αντρών (μόνο για τη συγκεκριμένη κατηγορία).
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: