Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Κάτω οι δαπάνες, πάνω οι φόροι

SHARE
Μείωση των κρατικών δαπανών για πρώτη φορά αλλά και αύξηση των φορολογικών εσόδων, προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει από το 12,5% στο 9,5% του ΑΕΠ, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Πρόκειται για τον κρισιμότερο προϋπολογισμό της τρέχουσας δεκαετίας και είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του επιτρόπου Αλμούνια ότι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία είναι πέντε χώρες «υψηλού κινδύνου» εξαιτίας υψηλού χρέους και ελλείμματος.
Η αποκλιμάκωση του ελλείμματος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τη νέα χρονιά... μεταφράζεται σε ανεύρεση πρόσθετων πόρων 7,5 δισ. ευρώ, καθώς το επιπλέον 1% του ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ που κοστολογείται το «κοινωνικό πακέτο» και θα εξακόντιζε την προσαρμογή στα 10 δισ. εξισορροπείται από ισόποσες φετινές δαπάνες (π.χ. εξόφληση χρεών νοσοκομείων), οι οποίες δεν θα επαναληφθούν το 2010.
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων υπολογίζεται μεταξύ 4 και 4,5 δισ. ευρώ. Στο μέτωπο των πρωτογενών δαπανών, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση της τάξης των 3 με 3,5 δισ. ευρώ.
Ετσι, το υπουργείο σχεδιάζει προσλήψεις με το... σταγονόμετρο, περικοπές σε συμβάσεις έργου, σε πρόσθετες αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση, συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίας, καθώς και ψαλίδισμα εξόδων για καταναλωτικές δαπάνες, όπως ταξίδια και χρήση κινητών.
Στην Παιδεία
Για την Παιδεία, προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση 1 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα περικοπές θα έχουμε στα εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης, στο προσχέδιο θα γίνεται αναφορά σε μηδενική ανάπτυξη και συγκράτηση της ανεργίας. Επίσης, θα γίνεται πρόβλεψη για τις μισθολογικές δαπάνες που θα «φωτογραφίζει» αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις μεταξύ 1,5% και 2%
Πιο αναλυτικά, το κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση εσόδων περίπου 9% σε σχέση με φέτος στηρίζεται στην είσπραξη:
900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ από την αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά από την 1η Ιανουαρίου 2010. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχουν γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτήρια καθώς και στα καζίνα.
Περίπου 1 δισ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, το οποίο θα πληρώσουν περίπου 3 εκατ. φορολογούμενοι. Εκτός από το ΕΤΑΚ του 2009, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν το 2010 και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ και θα επιβαρύνει κυρίως τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
870 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στις 300 επιχειρήσεις και τράπεζες που το 2008 είχαν κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ. Οι εφορίες θα στείλουν εκκαθαριστικά σημειώματα στις επιχειρήσεις για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς, η οποία θα εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. 1 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: