Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Μαχαίρι 3,5 δισ. στη σπατάλη

SHARE
Προϋπολογισμό «εκτάκτου ανάγκης» παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι οι περικοπές στις κρατικές σπατάλες, οι οποίες υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπονται και πρόσθετοι φόροι 3,7 δισ. ευρώ.
Το βάρος της αύξησης της φορολογίας θα κληθούν να σηκώσουν οι ισχυρές κερδοφόρες επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα αυξάνεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα κατά 10%. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ανόδου του ειδικού φόρου κατανάλωσης της βενζίνης και της αύξησης των αντικειμενικών τιμών εντός της ερχόμενης χρονιάς.
Στο μέτωπο των δαπανών περικοπές καταγράφονται στις πρωτογενείς δαπάνες (1,6 δισ. ευρώ), στις οφειλές των νοσοκομείων (1,4 δισ. ευρώ) και στα εξοπλιστικά προγράμματα (500 εκατ. ευρώ)
Πολυετές πρόγραμμα
Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι ξεκινάει ένα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο δεν στηρίζεται σε εικονικά στοιχεία, όπως στο παρελθόν. Παράλληλα προανήγγειλε επί της ουσίας το άνοιγμα του Ασφαλιστικού και σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, χωρίς να αποκλείσει και αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων.
Στόχος για το 2010 είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,4% του ΑΕΠ, από 12,7% φέτος. Στα βασικά του σημεία το προσχέδιο (η συζήτηση του οποίου ξεκινάει στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη 11 του μήνα) προβλέπει τα ακόλουθα:
Αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ.
Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 800 εκατ. ευρώ.
Αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις 1,5% το 2010.
Διατήρηση του ΕΚΑΣ στα φετινά επίπεδα χωρίς αλλαγές στα όρια προσδιορισμού των δικαιούχων. Αύξηση αγροτικών συντάξεων (30 ευρώ φέτος και 20 ευρώ του χρόνου). Αύξηση επιδόματος ανεργίας κατά 5%. Προσλήψεις 3.000 ατόμων στην Υγεία.
ΣΤΑ 10,3 ΔΙΣ. Αύξηση 8,4% στις δημόσιες επενδύσεις
Αυξημένο κατά 8,4% σε σχέση με το 2009 θα είναι τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα να φτάσει από τα 9,5 δισ. ευρώ φέτος στα 10,3 δισ. ευρώ το 2010.
Αυτές oι δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ και κατανέμονται σε 6,95 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε 3,35 δισ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας και της πρόνοιας, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, των μεγάλων έργων υποδομών, όπως τα οδικά έργα, οι σιδηρόδρομοι, το μετρό κ.λπ., στα νομαρχιακά και τα περιφερειακά έργα, καθώς και στα έργα υποδομών των ΟΤΑ α βαθμού όλης της χώρας.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: