Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Μεγάλες ανατροπές στην παιδεία

SHARE
Σε ριζικές ανατροπές στα σχολεία, στις πανελλαδικές εξετάσεις και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προχωρά άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αλλάζει εκ βάθρων ο νόμος-πλαίσιο, μελετάται η κατάργηση της «βάσης του 10» για ειδικές ομάδες σχολών και ξεκινά πιλοτικά το ολοήμερο λύκειο. Τα τρία μεγάλα εκπαιδευτικά μέτωπα που ανοίγουν, αναμένεται να αλλάξουν τα πάντα στην εκπαίδευση.
Η κατάργηση του νόμου 3549/07, που έφτιαξε η Μαριέττα Γιαννάκου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, είναι στα άμεσα σχέδια της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου. Η συνάντηση με την ΠΟΣΔΕΠ. Η ακαδημαϊκή, διοικητική και οικονομική αυτοδυναμία των ιδρυμάτων, τα «προγραμματικά συμβόλαια» που θα συνάπτουν με το κράτος και ο λόγος που θα δίνουν στην κοινωνία για το τι κάνουν τα χρήματα που παίρνουν, είναι η βασική φιλοσοφία πάνω στην οποία θα χτιστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο.
Ο «κύβος των αλλαγών ερρίφθη» στη συνάντηση που είχε πρόσφατα η νέα υπουργός με το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ. Ειδική επιτροπή του ΥΠΕΠΘ θα αναλάβει να μελετήσει το θέμα του βαθμολογικού ορίου στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Στόχος θα είναι η κατάργηση της «βάσης του 10» για ορισμένο αριθμό σχολών, για τις οποίες ετησίως προσφέρονται χιλιάδες θέσεις, κι αυτές ουδέποτε καλύπτονται, ακριβώς λόγω της βάσης. Σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μέτρου, καθώς τα ίδια παιδιά που αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα, βρίσκουν στέγη στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Οι πιέσεις που ασκούνται στην υπουργό για να εφαρμοστεί η «κατάργηση του 10» στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου είναι πολλές. Ομως το πιθανότερο είναι μια τέτοια ρύθμιση να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων, και όχι στις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2010. Εκείνο που σίγουρα θα ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά είναι το ολοήμερο λύκειο. Το ολοήμερο λύκειο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα έρθει να δώσει ένα πρώτο γερό πλήγμα στο φροντιστήριο.
Συνολικά το ολοήμερο σχολείο επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες σε πιλοτική μορφή, γίνεται υποχρεωτική η φοίτηση σε αυτό και προσλαμβάνονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί για την εφαρμογή των καινοτόμων προγραμμάτων.
Ολοήμερο λύκειο
Αμεσος στόχος το «χτύπημα» των φροντιστηρίων... Ερχεται το ολοήμερο λύκειο. Την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και στο λύκειο προγραμματίζει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το υπ. Παιδείας. Πρόκειται για έναν πρωτοπόρο σχεδιασμό, που θέτει ως φιλόδοξο στόχο το χτύπημα... των φροντιστηρίων. Οι μαθητές θα διδάσκονται σε απογευματινό ωράριο τα βασικά μαθήματα των κατευθύνσεών τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η χρεία των φροντιστηρίων. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί πρώτα πιλοτικά σε περιορισμένο αριθμό λυκείων και η πορεία του, θα το καταστήσει ή όχι, άξιο να συνεχίσει.
Συνολικά προωθείται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε επίπεδο αναλυτικών προγραμμάτων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Το ολοήμερο σχολείο γίνεται υποχρεωτικό κι αποκτά καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθείται από όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει από το 2010 - 2011, περίπου 2.000 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα επιλεγούν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: