Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ελληνικά παράπονα στο ΝΑΤΟ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας

SHARE
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας με το γενικό γραμματέα της Συμμαχίας κ. Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν, την Τετάρτη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Δρούτσας είχε παράλληλα την ευκαιρία να ενημερώσει το Βορειοτλαντικό Συμβούλιο (πρέσβεις) για την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, αλλά και για την υπουργική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί 1η και 2η Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με αντικείμενο την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Στη συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολτικής.
Ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στον γγ του ΝΑΤΟ τον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, η οποία, όπως τόνισε ο υπουργός, έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις και στη λειτουργία του ΝΑΤΟ.
«Οι παραβατικές πρακτικές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν συνάδουν με τις σχέσεις δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ και πιθανώς αυριανών εταίρων στην ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Ράσμουνσεν για τα προβλήματα και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση και επισήμανε πως για την Ελλάδα δεν είναι δυνατόν η Συμμαχία να παρακολουθεί παθητικά, καθώς με τον τρόπο αυτό στέλνονται λάθος μηνύματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από το ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί θετικά σε αυτές τις ανησυχίες της.
Ο Δημήτρης Δρούτσας παρουσίασε ακόμη στον κ. Ρασμούσεν τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ συζητήθηκαν ακόμη οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική θέση στο θέμα, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με πλήρη σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ο κ. Δρούτσας τόνισε ακόμη ότι η λύση πρέπει να είναι «ευρωπαϊκή», αλλά και «κυπριακή», με την έννοια ότι θα πρέπει «να αφήσουμε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συζητήσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον ως κράτος - μέλος της ΕΕ, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, έξωθεν πιέσεις ή ακόμη και απειλές οι οποίες κάνουν λόγο για την τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι η απαντητική επιστολή του κ. Γιώργου Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του ετοιμάζεται και πολύ σύντομα θα επιδοθεί στην τουρκική πλευρά.
Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, ο κ. Δρούτσας παρουσίασε στον κ. Ρασμούσεν την πρόταση της Ελλάδας, γνωστή και ως «Ατζέντα 2014» σχετικά με τη σαφή προοπτική που η Αθήνα επιθυμεί να δώσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναφορικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή τους πορεία.
Τόνισε ότι για την Ελλάδα το άμεσο μέλλον αυτής της περιοχής βρίσκεται στην ΕΕ και πως η Ελλάδα μπορεί και θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό στην προώθηση αυτής της πολιτικής. Συζητήθηκαν ακόμη τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας που είχε ο κ. Δρούτσας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας είπε πως η στάση του ΝΑΤΟ είναι η γνωστή απόφαση που έλαβε η Συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Ν. Γκρουέφσκι στις Πρέσπες, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι είναι αυτονόητο σε μια συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ να υπάρξει, εάν αυτό τεθεί, και μια συζήτηση γύρω από το θέμα της ονομασίας.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι η μόνη διαδικασία για την επίλυση του θέματος και οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι το πλαίσιο του ΟΗΕ.
«Επαφές μεταξύ των δύο χωρών και επαφές και στο επίπεδο των δύο πρωθυπουργών πιστεύουμε ότι δεν βλάπτουν, ίσα - ίσα μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση και στη διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ» είπε ο κ. Δρούτσας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού θα συμβάλει στο να ανταποκριθεί και η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων με εποικοδομητικό πλέον πνεύμα στη διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, όπου ο κ. Δρούτσας παρουσίασε στον κ. Ράσμουσεν τις πρακτικές λύσεις που προτείνει η Ελλάδα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί.
Τέλος, αναφερόμενος στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση στην Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με την παρουσία περισσότερων από 50 υπουργών Εξωτερικών. Έμφαση θα δοθεί σε αυτή τη σύνοδο στη συνέχιση του δομημένου διαλόγου για την ασφάλεια της Ευρώπης με τη γνωστή «Διαδικασία της Κέρκυρας».
www.tovima.gr
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: