Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Αλλαγές σε συντάξεις και σε όρια ηλικίας

SHARE
Με διαδικασίες - εξπρές και με δέκα θέματα να βρίσκονται στο τραπέζι η κυβέρνηση ανοίγει τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, ξεκινώντας από τα όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Το «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού ανακοίνωσαν χθες και επίσημα οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Αν. Λοβέρδος, που ξεκινούν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους (την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ).
Την έναρξη διαλόγου για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εργασίας Αν. ΛοβέρδοςΗ ταχύτητα με την οποία ξεκινά ο διάλογος οφείλεται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς της χώρας. Το εύρος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα «νοικοκυρέματος» του συστήματος, όπως είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και η μείωση των δαπανών στους κλάδους υγείας (στόχος είναι το 2010 να εξοικονομηθούν 1,2 δισεκατομμύρια).
H Κομισιόν
Σημειώνεται πως το «άνοιγμα» του θέματος έχει ζητήσει η Κομισιόν, η οποία μάλιστα πιέζει για μέτρα-σοκ τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο εργασιακό μέτωπο. Προς αυτήν την κατεύθυνση «δείχνει» και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο οποίος κατ επανάληψη έχει συστήσει επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει και το Ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει από την αρχή τα χαρτιά της για το Ασφαλιστικό, καθώς περιμένει πρώτα τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο, δέκα είναι τα βασικά θέματα που αναμένεται να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου:
1. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο, μετά την καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι αλλαγές αγγίζουν 140.000 γυναίκες, που απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια.
Η κυβέρνηση θα καταρτίσει σχέδιο νόμου για τη σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας. Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών θα γίνει σε δόσεις, πιθανότατα με τη μέθοδο των εξαμήνων.
Οι αλλαγές επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις «παλαιές ασφαλισμένες», όσες δηλαδή ξεκίνησαν να εργάζονται από το 1983 έως και το 1992. Ωστόσο, από τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα επηρεαστούν και οι νεότερες ασφαλισμένες, εφόσον θέλουν να βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.
2. Η χορήγηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο πως στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ γίνεται χαρακτηριστικά αναφορά «στην ενίσχυση του κινήτρου ασφάλισης».
Στον δημόσιο τομέα θα καταργηθεί η διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση με 35ετία σε ηλικία 58 ετών (κάτι με το οποίο συμφωνούν και τα συνδικάτα).
3. Ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, θέμα για το οποίο πιέζει η Κοινότητα - κυρίως μέσα από τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων «μαϊμού» και τη μείωση των ακριβοπληρωμένων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Στον δημόσιο τομέα αναμένεται να αυξηθεί το πέναλτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση (ανάλογη ρύθμιση πέρασε πέρυσι στον ιδιωτικό τομέα με τον νόμο Πετραλιά).
4. Η αναμόρφωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στο θέμα αυτό ο διάλογος θα ξεκινήσει από την αρχή και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη (το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικάτων).
5. Η αλλαγή του καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης, με το σχετικό νομοσχέδιο να περνά από τη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2010.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: