Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Η πρώτη μεγάλη κόντρα στη Βουλή

SHARE
Ως έναν "μεταβατικό προϋπολογισμό" που υλοποιεί τις δεσμεύσεις για δικαιοτερη αναδιανομή και νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τόσο ο κ.Παπακωνσταντίνου, όσο και οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος και Μανώλης Όθωνας, υπερασπίστηκαν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού απέναντι στις βολές της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για καταφυγή στην δημιουργική λογιστική με τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε πως η κυβέρνηση, αναβάλλοντας εισπράξεις για το 2010 (ημιυπαίθροι χώροι, ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά κ.ά.) και σπεύδοντας να καταβάλλει στρατιωτικές και κοινωνικές δαπάνες το 2009, ανεβάζει ένα έλλειμμα που δεν ξεπερνά το 8,3% στο 12,7%. Από την άλλη, ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, διέκρινε τουλάχιστον δέκα προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που αθετούνται:
Μικρότερο έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και μικρότερη ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων απ’ τα υπεσχημένα, έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, αύξηση των πρωτογενών δαπανών αντί για οικονομία, αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά, μείωση των δαπανών για κοινωνική προστασία και των δημοσίων επενδύσεων για τον αγροτικό τομέα, μη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, επιβολή των τελών κυκλοφορίας για τα παλιά Ι.Χ. αλλά κατάργηση των μέτρων για την απόσυρση.
«Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ, λείπει η αυτογνωσία και η αυτοκριτική, ως προς τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών τους» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
«Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να πω στις Βρυξέλλες πως το έλλειμμα είναι 8% και όχι 12,7. Πολιτικά θα είχα το ίδιο όφελος - και δεν θα είχα να αντιμετωπίσω το τείχος αυτό της καχυποψίας και αναξιοπιστίας που συνάντησα.
"Τα σημάδια της δημοσιονομικής αυτής κατάρρευσης, δυστυχώς ήταν γνωστά και είχαν αποτυπωθεί στα στατιστικά δελτία της Τράπεζας της Ελλάδος: 18 δισ. έλλειμμα τον Ιούνιο, 20 δισ. τον Αύγουστο, 23,6 δισ. τον Σεπτέμβριο. Είναι προφανές ότι, αν αφαιρέσει κανείς τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα χρέη των νοσοκομείων και τις πληρωμές στα ασφαλιστικά ταμεία, και πάλι το έλλειμμα είναι τεράστιο. Το δημόσιο χρέος έφτασε στα 300 δισ., παρουσιάζοντας μιαν αύξηση 13% σε σχέση με το 2009?"
«Προβλέπουμε μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες και κατέχοντες και ανάταξη των φορολογικών εισροών του κράτους. Από του χρόνου, θα έχουμε έναν διαφορετικό Προϋπολογισμό, με πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και φόρους που χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες που απολαμβάνουν» κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, παρατήρησε πως στη Βουλή σήμερα «επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό του 2004, με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε άλλους ρόλους. Ακούμε ό,τι μας έλεγε ο Γ. Αλογοσκούφης, με τον ίδιο στόχο - τον αποπροσανατολισμό του εργαζόμενου λαού».
Πάλι για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος προέβη σε μια ολοκληρωτική αμφισβήτηση της κεντρικής επιχειρηματολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην κρίση και τα επιβαλλόμενα μέτρα, επικαλούμενος μάλιστα τον ίδιο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και την Νομισματική του Έκθεση, σύμφωνα με την οποία, «εξαιτίας των τεράστιων χρηματοδοτικών πακέτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ΕΕ, θα έχει ως το τέλος του 2014 μια συνολική αύξηση στο δημόσιο χρέος που θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: