Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Βόμβες για έλλειμμα, χρέος, ανεργία

SHARE
Σε καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης θέτει την Ελλάδα από την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν, που στη φθινοπωρινή της έκθεση προβλέπει για τη χώρα μας «έκρηξη» ελλειμμάτων, χρέους και ανεργίας σε περιβάλλον διετούς ύφεσης, καθώς επίσης υπερδιπλάσια αύξηση των μισθών έναντι του πληθωρισμού, γεγονός που υπονομεύει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστική θέση της οικονομίας.
Η Αθήνα, με άλλα λόγια, λόγω της ραγδαίας οικονομικής επιδείνωσης θα είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει στις Βρυξέλλες ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο εκθέσεις στις οποίες θα παρουσιάζει την εξέλιξη της οικονομίας, τα μέτρα που εφαρμόζει και την απόδοσή τους.
Αυτή είναι η κορωνίδα των αυστηρών προειδοποιήσεων που απηύθυνε χθες ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χ. Αλμούνια, ο οποίος δεν παρέλειψε να τα... ψάλλει στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως «παρά τα όσα του είχε αναγγείλει το περασμένο καλοκαίρι ότι θα πράξει, δεν έλαβε καμία αποτελεσματική απόφαση για δράση με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και την εξυγίανση της οικονομίας».
Το «σημείωμα»
Ο κ. Αλμούνια αναφέρθηκε επίσης στο «σημείωμα» που έλαβε από τον Γ. Παπακωσταντίνου με τις δράσεις που σκοπεύει να αναλάβει, υπογραμμίζοντας: «Στις συστάσεις μας για την Ελλάδα θα αξιολογούμε και το περιεχόμενο του σημειώματος του κ. Παπακωνσταντίνου».
Ανήγγειλε μάλιστα ότι την επόμενη εβδομάδα (σ.σ.: σύνοδος Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ) η Κομισιόν θα «ανακοινώσει δημόσια» ότι δεν έχει αναληφθεί από την Αθήνα «αποτελεσματική δράση» σε εφαρμογή των συστάσεων της Κομισιόν που είχε υιοθετήσει το ΕΚΟΦΙΝ τη περασμένη άνοιξη «εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος.
Πρόκειται για ένα παραπάνω τυπικό βήμα που προβλέπει το άρθρο 104 παρ. 8 της Συνθήκης πριν η Κομισιόν εισηγηθεί στο ΕΚΟΦΙΝ γύρω στο Μάρτιο την υπαγωγή της Ελλάδας στην επόμενη παράγραφο 9 του άρθρου 104 που σημαίνει αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση της χώρας από την Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ με την υποχρέωσή της «να υποβάλλει στις Βρυξέλλες ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο εκθέσεις» στις οποίες θα παρουσιάζει την εξέλιξη της οικονομίας. Από τη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν (στην οποία δεν λαμβάνονται υπόψη τα ενδεχόμενα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων) προκύπτει πως η ελληνική οικονομία «βυθίζεται».
Πιο αναλυτικά η ανάπτυξη αναμένεται αρνητική τόσο φέτος (-1,1%) όσο και τον επόμενο χρόνο (-0,3%) για να αποκτήσει και πάλι θετικό πρόσημο (+0,7%) το 2011. Το δημόσιο έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 12,7% του ΑΕΠ το 2009 για να μειωθεί στο 12,2% το 2010, ενώ για το 2011 η εκτίμηση είναι 12,8% (λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψη ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού).
Το δημόσιο χρέος από 99,2% το 2008 θα εκτοξευτεί στο 112,6% του ΑΕΠ το 2009, στο 124,9% το 2010, ενώ η εκτίμηση για το 2011 είναι 135,4%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα η Κομισιόν προβλέπει ότι ήταν στο 7,7% το 2008 για να αυξηθεί στο 9% το 2009, στο 10,2% το 2010 και στο 11% το 2011.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

1 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

Να εκτελέσετε ανταρτεγγόνια αφού πουτανευατε με τα πετρέλαια του πουτιν. οποίος έβαλε Φλωράκη στη Βουλή την Ελλάδα θα θρηνη. Δεν ξεχνώ τους Τσυπρίοτες που έκρυψαν τους αντάρτες που μας πλήγωσαν Δεν ξεχνώ τους Νηγρασιάτες του Βαφιάδη και Ζαχαριάδη της Νέας Ιόνιας τα Δεκεμβριανά που θα στείλω πίσω τα εγγόνια του στους Τούρκους για κεμπαμπια. Δεν ξεχνώ που εσφαξες Τούρκους γυναικόπαιδα στη Σμύρνη και Κρήτη και μας καταρρεύσεως Δεν ξεχνώ οτ τα συνεχείς πραξικοπήματα του Βενιζέλου εχυσαν πάρα πολύ περισσότερο αιμα απο την χούντα Δεν ξεχνώ οτι κουμούνο φορολογία έστειλε Έλληνες στη Σμύρνη μετά το 1821. Δεν ξεχνώ οτι η Ζηλωτή κουμούνα έκανε αγρότες να ασπασθούν Τουρκοκρατία Δεν ξεχνώ οτι ζυμωτές Παλαμά σφάξαν αριστοκρατία Θεσσαλονίκης Γιά να φέρουν τους σλαβοκουμούνες Καντακουζηνού και την ανατολική δαιμόνια ησυχασμός. Νερουλάκι μου, πες την σούβλα πυρετό στη φτέρνα και να ξαναβαλη τον πιτοκόθορο στο σιρταρι. Για αυτό πρέπει να σφαγή μεχμεκουμούνα πουτάνα Ελλάδα να σωθεί ο κόσμος. Τώρα εμείς θα τεμαχίσαμε την Ελλάδα ανάμεσα τους έμπιστους σύμμαχους Αλβανία, Ιταλία και Τουρκία πριν τα φτιάξετε με τους σλαβοκουμούνους σας