Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν θέσεις στα νηπιαγωγεία... "αστεγα" 60.000 παιδιά

SHARE
Εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων υπολογίζεται ότι θα βρεθούν περίπου 60.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-5 ετών) με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού η κυβέρνηση μπορεί να καθιέρωσε πριν από δύο χρόνια την υποχρεωτική προσχολική αγωγή, αλλά δεν φρόντισε ούτε φέτος να εξασφαλίσει κατάλληλες κτιριακές υποδομές και επαρκές προσωπικό.
Ηδη χιλιάδες γονείς αναγκάστηκαν να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και, βέβαια, να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για δίδακτρα και τροφεία, ενώ κάποιοι θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι αν τελικά δεν βρουν θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να πληρώσουν ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ τον μήνα.
Φέτος, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έφτασε στο 80%.
Μεγάλα Κενά
Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη τώρα, αφού, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, το υπουργείο Παιδείας μείωσε και τις προσλήψεις των νηπιαγωγών (για λόγους οικονομίας) κατά 50%. Από τις 1.000 προσλήψεις ανά έτος την τελευταία τριετία, φέτος προσελήφθησαν μόνο 500 νηπιαγωγοί, ενώ ούτε οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν καλύπτουν τα κενά.
Το πρόβλημα με τα δημόσια νηπιαγωγεία είναι τεράστιο και όχι μόνο γιατί τα υπάρχοντα δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και γιατί σε ποσοστό που φτάνει το 70% κρίνονται ακατάλληλα για τη φιλοξενία μικρών παιδιών, καθώς στεγάζονται σε απαράδεκτα -κυρίως- νοικιασμένα κτίρια (καταστήματα, ισόγεια διαμερίσματα κ.ά.).
Η κατάσταση «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί φαίνεται και από τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2008-09 οι μαθητές στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αυξήθηκαν συγκριτικά με το προηγούμενο έτος κατά περίπου 78%, ενώ τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία από 142 έφτασαν μέσα σε έναν χρόνο τα 268 (αύξηση 88,7%)!!
Οπως υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πολιτεία εκχώρησε την προσχολική αγωγή όλων των προνηπίων και μεγάλο μέρος των νηπίων στους ιδιώτες και μετέτρεψε την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε, επί πληρωμή, υποχρέωση της κοινωνίας.
Κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι οριστικοποίησε την πολιτική της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, αφού δεν πάρθηκε κανένα μέτρο στην κατεύθυνση της ίδρυσης και ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων, για τον διορισμό νηπιαγωγών και για τη βελτίωση των υποδομών. Αντίθετα, όπως λένε οι δάσκαλοι, η κυβέρνηση προκρίνει τη «λύση» της ιδιωτικοποίησης και της μετακύλισης της ευθύνης για προσχολική αγωγή στους γονείς και στην κοινωνία. Επίσης, το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών παραμένει ακατοχύρωτο και δεν προσαρμόζεται στις εργασιακές κατακτήσεις της υπόλοιπης εκπαίδευσης.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: