Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Οι φτωχοί γινονται τελικα φτωχότεροι και στο μέλλον!

SHARE
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεί τα προ-κρίσεως επίπεδα ανεργίας ούτε μέχρι το 2015. H ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία για το επίπεδο διαβίωσης των μισθωτών στην Ελλάδα είναι απογοητευτικά με τους Έλληνες να συγκαταλέγονται στους φτωχότερους εργαζόμενους στην Ε.Ε. Επίσης τονίζει ότι ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2010 θα πρέπει να μειώσει την φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων και να αποκαταστήσει την ισορροπία στην φορολογική ανισότητα που παρατηρείται σήμερα.
Κατά τη σημερινή παρουσίαση της έρευνας, ο καθηγητής του Παντείου πανεπιστήμιου, ερευνητής Σάββας Ρομπόλης, αποκάλυψε ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα είναι έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το ποσοστό που εμφανίζει η ΕΣΥΕ, αν προσμετρηθούν η λανθάνουσα ανεργία αλλά και όσοι απασχολούνται για ελάχιστες ώρες την εβδομάδα. Επίσης, συμπλήρωσε ότι το 22% των Ελλήνων ζουν με αποδοχές χαμηλότερες από το όριο της φτώχειας δηλαδή με λιγότερα από 5.800 ευρώ ετησίως. Όπως δείχνει η έρευνα, η πραγματική φορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο μέσο όρο της Ε.Ε (36,4% το 2006) ενώ η πραγματική φορολογική επιβάρυνση για τα κέρδη ανέρχεται στο μισό του μέσου όρου της Ε.Ε (15,9% στην Ελλάδα έναντι 33% στην Ε.Ε.).
Ακόμη όσον αφορά το σύνολο των φόρων, άμεσων και έμμεσων, στην Ελλάδα είναι ίσοι με το 7,7% του ΑΕΠ για το 2008 ενώ στην Ε.Ε. 12,2%. Επίσης οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα, ως ποσοστό του συνόλου των φόρων αυξήθηκαν από το 2004 έως το 2008 ενώ στην Ε.Ε μειώθηκαν.
Όσον αφορά τις πραγματικές αποδοχές των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, αυτές διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε 776,2 ευρώ για το δημόσιο τομέα και 662,1 ευρώ για τον ιδιωτικό. Για τον γενικό μέσο όρο των μισθωτών, αυτός διαμορφώνεται στα 1193,9 ευρώ για το δημόσιο τομέα ενώ στα 907,6 ευρώ για τον ιδιωτικό. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε σχέση με τον μέσο κατώτατο μισθό στις χώρες της Α κατηγορίας, όπως η Αγγλία, είναι στο 60% περίπου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην Ε.Ε στους φτωχούς εργαζόμενους, με ποσοστό 14% έναντι 7% στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα ένας στους πέντε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλόμισθος, με μηνιαίο μισθό 650 ευρώ περίπου.
Οι οικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα την βάζουν στις πρώτες θέσεις της λίστας στην Ε.Ε με μόνο τη Ρουμανία, τη Πορτογαλία και τη Λετονία να έχουν υψηλότερους δείκτες εισοδηματικής ανισότητας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στην Ελλάδα το εισόδημα των 20% πλουσιότερων Ελλήνων, είναι συστηματικά έξι φορές υψηλότερο από το 20% των φτωχότερων.
Όσον αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί ταχύτερα από την αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με την προσφορά στον εργασιακό χώρο. Η συνολική ανεργία στην Ε.Ε είναι 7,9% κατά μέσο όρο, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία της eurostat για την Ελλάδα την υπολογίζουν στο 9,1%.Επίσης τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δείχνουν πως μεταξύ Νοεμβρίου 2008 και Ιουνίου 2009 χάθηκαν 22.106 θέσεις εργασίας και ανακοινώθηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου για άλλους 20.000 εργαζομένους. Σχετικά με τη συνολική γυναικεία απασχόληση, αυτή έχει αυξηθεί σε σχέση με το 1995 αλλά το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι 1,5 φορές μεγαλύτερο από το μέσο ποσοστό της Ε.Ε και υπερδιπλάσιο του ποσοστού ανεργίας των ανδρών.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: