Ο περιορισμός των υπουργείων σε 10 ( από 17 που είναι σήμερα), η δημιουργία θέσεων μόνιμων υφυπουργών σε καίριους τομείς της οικονομίας και η εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα βασίζεται πάνω σε δέκα βασικούς άξονες, μπορούν να αποτελέσουν το νέο εφαλτήριο για «το κτίσιμο του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας με ορίζοντα το 2020».
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε εκδήλωση των πέντε μεγαλύτερων διμερών Επιμελητηρίων, στην οποία παρουσιάστηκε έκθεση με τίτλο «Η ελληνική οικονομία σε αναζήτηση στρατηγικής», η οποία υπογράφεται από τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό διευθυντή τη ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρα και τον Ν. Βρεττό, διευθύνοντα σύμβουλο της The Boston Consulting Group.
Η έκθεση, που περιλαμβάνει 123 δράσεις κατανεμημένες σε δέκα άξονες μεταρρύθμισης, «αποτελεί μια πλήρη πρόταση και ένα εργαλείο δουλειάς προς την πολιτική ηγεσία, αλλά παράλληλα είναι και το νέο όραμα που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης, προλογίζοντας την εκδήλωση.
Μεταρρυθμίσεις
Στην εισήγησή του ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι εάν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε ριζικές τομές, που αφορούν τους θεσμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την αναπτυξιακή στρατηγική, τη λειτουργία του ανταγωνισμού (παιδεία- έρευνα- καινοτομία) και το ασφαλιστικό, η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης του δημοσίου χρέους.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. «Αν η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα εφησυχάσουν και η οικονομία συνεχίσει να κινείται μόνο με τη δύναμη της αδράνειας, θα εγκλωβιστεί στον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης, της υστέρησης του βιοτικού επιπέδου και της έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων».
Αντίθετα, αν αφυπνιστούν, δείξουν διορατικότητα και λάβουν τα μέτρα που χρειάζονται, η ελληνική οικονομία «θα ωφεληθεί από ένα νέο ωστικό κύμα».
Ο Ν. Βρεττός τόνισε ότι η υλοποίηση ενός σοβαρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος πρέπει να ορίζεται μεταξύ άλλων από: Ένα μακροχρόνιο και σταθερό πλάνο σε βάθος χρόνο, τουλάχιστον 10ετίας, με σκοπό όχι την επόμενη πολιτική εκλογή, αλλά την μεταρρύθμιση αυτή καθεαυτή.
Καθαρές και εμφανείς προτεραιότητες και παρακολούθηση με δείκτες απόδοσης και προόδου.
Το διορισμό μόνιμων διοικητικών στελεχών στο δημόσιο, περιλαμβανομένων και μόνιμων υφυπουργών, υπεύθυνων για κάθε δράση με μακροχρόνιο ορίζοντα και ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.
Τη δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου σχεδιασμού και παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων. Τον επανασχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης και ένα ορθολογικά δομημένο κυβερνητικό σχήμα. Τη συνειδητή πάταξη της ανομίας, της ατιμωρησίας και της διαφθοράς.
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009
SHARE
Author: ellinas verified_user
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου