Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/09/2009

SHARE
Ποια θέματα κυριαρχούν: Η επίσημη προκήρυξη των πρόωρων εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου, το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και η επιστολή του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη, καθώς η χθεσινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Θησείο.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Όλοι μαζί στον αγώνα. Ενθαρρυντική η εικόνα στο Υπουργικό Συμβούλιο". Η εφημερίδα γράφει ότι "χαμογελαστός, ανακουφισμένος, σαν να έφυγε ένα μεγάλο βάρος, υποδέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής τους υπουργούς του χθες στη Βουλή, όπου συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο. Χαμογελαστοί και οι υπουργοί, έδειχναν να ομονοούν στην απόφαση να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη για να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γιατί ο Καραμανλής. Άρθρο της "Α". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το πάθημα της Ελλάδας από την απώλεια του Ελευθερίου Βενιζέλου πρέπει να αποτελέσει για την εποχή μας μέγα μάθημα. Η Ελλάδα εκτός από την παγκόσμια οικονομική... κρίση έχει μπροστά της ένα κρίσιμο τετράμηνο, στο οποίο θα κριθεί η πορεία της Τουρκίας και των Σκοπίων προς την Ευρώπη. Ας μην επιτρέψουμε στους δολοπλόκους και συνωμότες να προωθήσουν τα σατανικά σχέδιά τους. Ας σταθούμε στο πλευρό του Καραμανλή ως υπερασπιστή μιας πολιτικής που εξασφαλίζει στην Ελλάδα διεθνές κύρος, σεβασμό και αξιοπρέπεια και ας αποτρέψουμε την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία".
Η ΑΥΓΗ: "Διέξοδος προς τα αριστερά. Καραμανλής και Παπανδρέου κρύβουν τα προγράμματά τους για την επόμενη ημέρα και στήνουν προεκλογικό θέατρο στην TV".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με δικομματική μοιρασιά της TV και σκιαμαχία μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου ξεκίνησε άτυπα η προεκλογική περίοδος. Κατεστημένα συμφέροντα επιχειρούν να κηδεμονεύσουν τις πολιτικές εξελίξεις, με προτάσεις για συναίνεση, ακόμη και συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην πιθανή περίπτωση μη αυτοδυναμίας και επιτίθενται στην αριστερά και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής για να γλιτώσουμε την χρεωκοπία. Κραυγή απόγνωσης από τον εμπορικό κόσμο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η κραυγή αγωνίας του επιχειρηματικού κόσμου για τις συνέπειες που θα έχει στην Οικονομία η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια θέτει προ των ευθυνών τους τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι κκ Καραμανλής και Παπανδρέου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αυτοδυναμία στις εκλογές που έρχονται είναι αδύνατη. Αλλά και αν ακόμα επιτευχθεί στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το πιθανότερο είναι να πάμε σε νέες εκλογές τον Μάρτιο".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Κομμάτια και θρύψαλα. Κύμα ηττοπάθειας διαλύει τη ΝΔ. Αναβρασμός στις κομματικές οργανώσεις, απογοήτευση σε βουλευτές και στελέχη". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε πλήρη διάλυση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία και το κύμα ηττοπάθειας, που ακολούθησε την απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, παραλύει τα πάντα. Η απογοήτευση, η οργή και η πικρία περισσεύουν και ο "κομματικός στρατός" αδυνατεί να κατανοήσει την επιλογή του άλλοτε ανίκητου "στρατηγού". Ο Πρωθυπουργός για να αντιστρέψει το κακό κλίμα ετοιμάζει αποβολές στα "γαλάζια" ψηφοδέλτια".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πετάει τα βαρίδια. Με αυτοπεποίθηση και καθαρά ψηφοδέλτια στη μάχη". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ψηφοδέλτια νίκης, απαλλαγμένα από τα "βαρίδια" που πλήγωσαν και πίκραναν τους ψηφοφόρους της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Στόχος του πρωθυπουργού είναι, σε κάθε περίπτωση, η συστράτευση όλων, από τους υπουργούς έως τον απλό πολίτη, προκειμένου να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση".
ΕΘΝΟΣ: "Ο χορός του Ζαλόγγου στη ΝΔ. Εκκωφαντική αποχώρηση Λιάπη με προειδοποίηση για συντριβή". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η εικόνα που παρουσιάζει από το βράδυ της Τετάρτης, όποτε και έγινε επίσημη αναγγελία των εκλογών η Νέα Δημοκρατία είναι χαοτική. Η ηττοπάθεια κυριαρχεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις των υπουργών, ενώ στην κοινοβουλευτική ομάδα το κλίμα είναι ακόμη πιο "βαρύ". Όσον αφορά την κομματική βάση, είναι χαρακτηριστικό ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης κατακλύζεται από τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας μελών νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος. Εάν δε -όπως σημειώνουν υπουργοί που ήταν αντίθετοι στις πρόωρες εκλογές- οι δημοσκοπήσεις εξακολουθήσουν να εμφανίζουν τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 6%, τότε η κατάσταση θα χειροτερεύει ακόμη περισσότερο".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εφιάλτης για τη βάση η επιστροφή ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία. Μόνη ελπίδα για τη ΝΔ είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οργισμένοι είναι οι οπαδοί της ΝΔ μετά την προκήρυξη των εκλογών. Μουδιασμένα και αμήχανα τα στελέχη. Σιωπηρή δυσφορία από τους Υπουργούς και τους Βουλευτές που αντετίθεντο στις πρόωρες. Μόνο ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού του έστειλε επιστολή με ύφος οργίλο και του καθιστά γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει στον παραλογισμό που επικρατεί και δεν θα είναι υποψήφιος. Αυτή τη στιγμή η συσπείρωση του Κόμματος είναι 60%. Δεκαπέντε μονάδες κάτω από το ΠΑΣΟΚ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εμφύλιος σπαραγμός στη ΝΔ για τις εκλογές. Ενώ ο Καραμανλής ζητά να μην λιποψυχήσει κανείς". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η σύγκρουση λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι το παράδειγμα του τέως υπουργού θα ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι γνωρίζουν ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής. Άλλοι βουλευτές ετοιμάζονται να βγάλουν μαχαίρια σε περίπτωση που αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και άλλοι αρνούνται να κατέβουν με όλους όσοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και δυσώδεις υποθέσεις".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ενωμένοι" στο Βατερλό. Βαρύ το κλίμα στη ΝΔ - Επιχειρούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "απέκλειαν οι περισσότεροι τις πρόωρες εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τις ως "αυτοκτονία" και ορισμένοι, μάλιστα κατακεραύνωναν όσους υποστήριζαν την αναμέτρηση "εδώ και τώρα" που ήταν αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου. Έπεσαν από τα σύννεφα όσοι άκουσαν την απόφαση "αυτοκτονίας". Επικράτησε, από τις δημοσκοπήσεις και τα ηχηρά μηνύματα της εκλογικής βάσης, πανικός στη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι το δυσμενές κλίμα θα επιδεινώνεται, αποφάσισε έξοδο προς το Βατερλό, ελπίζοντας να είναι κατά το δυνατόν αναίμακτο, που δεν θα είναι".
ΕΣΤΙΑ: "Ο κίνδυνος ακυβερνησίας. Περιορισμένες πιθανότητες αυτοδυναμίας". Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μην προκύψη αυτοδύναμη Κυβέρνησις. Οπότε η απόφασις του Πρωθυπουργού θα έχη οδηγήσει σε ακυβερνησία. Γράφαμε ότι αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Καραμανλής θα απεφάσιζε την διενέργεια προώρων εκλογών, γνωρίζοντας τις συνέπειες για τον τόπο. Τελικώς όμως το απεφάσισε. Και φέρει πλέον στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη για ό,τι τυχόν επακολουθήση".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διλήμματα και χαμηλοί τόνοι. Οι στρατηγικές Καραμανλή και Παπανδρέου προς τις κάλπες - Νέο εσωκομματικό μέτωπο στη ΝΔ από Λιάπη". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές επιλέγουν με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Το δίλημμα που προτάσσει ήδη είναι ποιος πρωθυπουργός είναι ικανός να διαχειριστεί την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία. Αντιθέτως, ο κ. Παπανδρέου επιλέγει στρατηγική χαμηλών τόνων έναντι της Νέας Δημοκρατίας, στοχεύοντας στους χώρους των αναποφάσιστων, καθώς και των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και του ΣΥΡΙΖΑ".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον η προκήρυξη πρόωρων εκλογών". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τη διάλυση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα και εκλογές στις 4 Οκτωβρίου ζήτησε την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τονίζοντας ότι η απόφασή του για πρόωρες εκλογές είναι πράξη ευθύνης, προκειμένου να βγει η ελληνική οικονομία πιο δυνατή".
ΤΑ ΝΕΑ: "Ξαδελφοκτονία και διάλυση στη ΝΔ. Προεκλογική πρεμιέρα με μαχαιρώματα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "κατάσταση διάλυσης δημιουργεί στη ΝΔ η απόφαση του Κων. Καραμανλής να επισπεύσει τις κάλπες. Το πρώτο μεγάλο χτύπημα κατά του Πρωθυπουργού ήρθε από τον Μιχ. Λιάπη, αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο ρήγμα ανάμεσα στους "κληρονόμους" του ιδρυτή της συντηρητικής παράταξης και προαναγγέλλοντας συνταρακτικές εξελίξεις στο κόμμα μετά τις εκλογές. Το άγριο χτύπημα του Μιχ. Λιάπη προκάλεσε πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο. Στους επιτελείς του Μαξίμου και της Ρηγίλλης ήταν διάχυτη η ανησυχία ότι η επίθεση του πρώην υπουργού - ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο κόμμα από την ίδρυσή του το 1974- θα αποτελέσει το έναυσμα για αλυσιδωτές εκρήξεις από βουλευτές και κομματικά στελέχη που επίσης αντιδρούσαν στις πρόωρες εκλογές".
Η ΝΙΚΗ: "Φωνή λαού!" (ο τίτλος της εφημερίδας αναφέρεται στη χθεσινή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ). Η εφημερίδα γράφει ότι "μαχητικός αλλά και ενωτικός, αποφασιστικός και συγκεκριμένος για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει στην αυριανή διακυβέρνηση της χώρας εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του για την επέτειο των 35 χρόνων του ΠΑΣΟΚ, στο Θησείο, που συνέπεσε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, σε μια συγκέντρωση που θα μπορούσε να είναι και η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Απόφαση ευθύνης με υψηλό ρίσκο. Εκλογές την 4η Οκτωβρίου- Δοκιμασία για όλο το πολιτικό σύστημα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αγνοήσει τις έντονες αντιρρήσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματός του, που προσπάθησαν μέχρι και την τελευταία στιγμή να τον αποτρέψουν και προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτώβρη, με το επιχείρημα ότι ο τόπος δεν αντέχει μια μακρόχρονη προεκλογική περίοδο, ενώ αντίθετα - όπως εξήγησε - έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με νωπή τη λαϊκή εντολή προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έξοδο από τη βαθιά κρίση που μαστίζει την οικονομία και απειλεί την κοινωνία".
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις. Ο Κώστας Καραμανλής πήρε πάνω του όλο το βάρος και αποφάσισε εκλογές". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός απεδείχθη πιο τολμηρός και πιο αποφασιστικός απ΄ότι πίστευαν και οι πιο πιστοί του οπαδοί και φίλοι και αποφάσισε και πάει σε μια εκλογική μάχη, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν άνετη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, με πολλά στελέχη της παράταξής του, να διατυπώνουν δημόσια αντίθετες "υποδείξεις".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πανστρατιά δράσης για πιο ισχυρό ΚΚΕ, πιο ισχυρό κίνημα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν από τις εκλογές να βγει ισχυρή κυβέρνηση- όχι για το λαό, αλλά για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και μετά απ΄αυτήν -ικανή να πάρει νέα πιο άγρια μέτρα σε βάρος του λαού".
Η ΣΦΗΝΑ:"Ποιους κόβει από τις λίστες. Το προσωπικό στοίχημα του Καραμανλή και η επόμενη μέρα για τη ΝΔ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η μετωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης διαφωνώντας με την απόφαση για πρόωρες εκλογές αποδίδεται από κορυφαίο παράγοντα του σκληρού "καραμανλικού μπλοκ" στο ότι ο εξάδελφος του πρωθυπουργού γνώριζε ότι η υποψηφιότητά του δεν ήταν διασφαλισμένη και βρήκε φόρμα ηρωικής εξόδους, μέσω της διαφωνίας του".
Metro: "Όλοι σε θέσεις μάχης. Τα σχέδια των μονομάχων ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου". Η εφημερίδα τονίζει ότι "αγώνα δρόμου κάνουν οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οι οποίες προσδιορίστηκαν και επίσημα χθες με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ,στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Οι υποψήφιοι στη Β. Ελλάδα σε όλους τους νομούς για τα 5 κόμματα".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όλα τα ονόματα για τις δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Αλλάζουν όλα στη ΝΔ. Η αποχώρηση Λιάπη ήταν μόνον η αρχή".
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: