Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Οι εκλογές θα γίνουν με το ίδιο σύστημα του 2007

SHARE
Οι εκλογές αυτές θα γίνουν με το ίδιο σύστημα όπως και το 2007, παρά το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει από την κυβέρνηση Καραμανλή, προκειμένου να διασφαλίζει καλύτερα τη δυνατότητα αυτοδυναμίας, όταν το πρώτο κόμμα δεν έχει πολύ υψηλό ποσοστό.
Βέβαια, αυτό έγινε κατά τρόπο ώστε να αποκλείεται μία μετεκλογική συνεργασία (προφανώς ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ),
Με το νόμο Παυλόπουλου από τις επόμενες... Η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει για προφανείς λόγους σε κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το εκλογικό σύστημα με το οποίο η ίδια θα πάει σε εκλογές. Έτσι, κάθε αλλαγή στον εκλογικό νόμο δεν εφαρμόζεται άμεσα, αλλά από τις δεύτερες κατά σειρά εκλογές. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει άμεσα, είναι να ψηφιστεί απότα 2/3 (200 βουλευτές).
Βασική διαφορά των δύο νόμων είναι το «bonus» εδρών στο πρώτο κόμμα, που ο Προκ.Παυλόπουλος αύξησε από 40 σε 50. Ετσι στις εκλογές αυτές η ψήφος των πολιτών ουσιαστικά θα κρίνει την κατανομή 260 εδρών και το πρώτο κόμμα θα πάρει τις άλλες 40. Πρόκειται για μία «ενισχυμένη» αναλογική. Η κατανομή αφορά μόνο κόμματα και σχηματισμούς που μπορούν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 3% του εκλογικού σώματος στο σύνολο της Επικράτειας.
Απλά μαθηματικά
Η μέθοδος για τον υπολογισμό της είναι σχετικά απλή, αλλά περιλαμβάνει και μαθηματικές πράξεις ώστε να κατανεμηθούν δίκαια οι τελευταίες, συχνά κρίσιμες, έδρες.
Για κάθε κόμμα ή σχηματισμό, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε πολλαπλασιάζεται με το 260 και το γινόμενο διαιρείται με τις έγκυρες ψήφους όλων των κομμάτων ή σχηματισμών που έπιασαν το 3%. Στις περισσότερες περιπτώσεις προκύπτουν αριθμοί με δεκαδικά ψηφία, για κάθε κόμμα ή σχηματισμό.
Οι κατανομές και το bonus
Αρχικά, κατανέμονται σε αυτά μόνο οι έδρες που δηλώνει ο ακέραιος αριθμός, δηλαδή αν π.χ. ένα κόμμα βγάζει αποτέλεσμα 11,98 πέρνει αρχικά 11 έδρες. Αυτή είναι η πρώτη κατανομή και με αυτήν ολοκληρώνεται η διαδικασία, εάν τελικά τα κόμματα λάβουν συνολικά 260 έδρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο υπολείπεται τουλάχιστον μία έδρα, ή και περισσότερες. Σε αυτή την περίπτωση η δεύτερη κατανομή παραχωρεί κατά σειρά από μία έδρα σε κάθε κόμμα, με την σειρά να ορίζεται από τα δεκαδικά ψηφία μόνο και από το μεγαλύτερο στο μικρότερο. Εάν οι «ορφανές» έδρες δεν επαρκούν για όλα τα κόμματα, τότε παίρνουν μόνο αυτά με τους μεγαλύτερους δεκαδικούς.
Τελικά, στις έδρες του πρώτου κόμματος προστίθενται και οι 40 έδρες για να ολοκληρωθεί η κατανομή των εδρών. Οπως γίνεται κατανοητό, από αυτή τη διαδικασία το πρώτο κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 111 έδρες τουλάχιστον, προκειμένου να φτάσει σε αριθμό που να του δίνει την αυτοδυναμία, δηλαδή τις 151 έδρες επί συνόλου 300.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: