Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Σκληρό πόκερ για το ντιμπέιτ

SHARE
Σε «σκληρό πόκερ» έχουν επιδοθεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξασφαλίσουν (ο καθένας για τη δική του πλευρά) τους καλύτερους δυνατούς όρους και κανόνες για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ Καραμανλή - Παπανδρέου, το οποίο ανεξάρτητα από το αν θα θυμίζει περισσότερο ή λιγότερο το αμερικανικό ή το γαλλικό μοντέλο, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί είναι σίγουρο πως θα έχει δικό του χρώμα... ελληνικό.
Η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων από τα μικρά κόμματα -κυρίως από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν λόγο για «ανισοτιμία»- τα οποία πάντως στη διακομματική σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης δεν έθεσαν «βέτο» για τη συμμετοχή τους στο ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών.
Ως πιο πιθανές ημερομηνίες για το ντιμπέιτ μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαντάζουν αυτήν τη στιγμή δύο: 29 ή 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Υπενθυμίζεται πως η τηλεμαχία όλων των πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί την προτελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Και οι δύο πλευρές διαρρέουν πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη γίνει το ντιμπέιτ των δύο», χωρίς να αποκλείεται πάντως να συμβεί το αντίθετο.
Από τις πρώτες διερευνητικές επαφές υπάρχει διάθεση και των δύο πλευρών να γίνει τουλάχιστον μία τηλεμαχία. Η πλευρά Καραμανλή αφήνει να εννοηθεί πως βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να διεξαχθούν ακόμη και δύο (!) ντιμπέιτ, ενώ η πλευρά Παπανδρέου απαντά με νόημα «ας γίνει το πρώτο και βλέπουμε...».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι όροι και κανόνες, που θα ισχύσουν για το νέο ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών και θα οριστικοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα στη διακομματική επιτροπή, θα αποτελέσουν «οδηγό» για το ντιμπέιτ των δύο. Ολα, πάντως, θα κριθούν στο «τραπέζι» των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων. Πέραν της σκηνικής παρουσίας των πολιτικών αρχηγών (για το αν θα είναι όρθιοι ή καθιστοί), πολλά θα κριθούν από τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης. Σημεία τριβής των δύο πλευρών είναι η παρουσία ή όχι κοινού στο ντιμπέιτ και το αν θα γίνει άμεσος διάλογος ή διάλογος με «κανόνες».
Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να γίνει ένας άμεσος διάλογος με «χαλαρούς» όρους μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή, χωρίς χρονόμετρα και με τη συμμετοχή κοινού στις ερωτήσεις.
Η ΝΔ θα προτιμούσε το ντιμπέιτ των δύο να είναι μία «παραλλαγή» του ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών, όπως αυτό θα διαμορφωθεί στη διακομματική επιτροπή που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Η παρουσία του κοινού κρίνεται στον βαθμό που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές για τον τρόπο επιλογής των πολιτών: Δηλαδή, θα επιλεχθούν με τυχαίο τρόπο (μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες κ.ά.) ή θα έχουν κομματική προέλευση (συνδικάτα, νεολαίες κ.ά.). Θα έχουν δικαίωμα να θέτουν ερωτήσεις ή απλώς θα έχουν ρόλο διακοσμητικό; Και οι μεν και οι δε πάντως «ποντάρουν» στην εικόνα των δύο πολιτικών αρχηγών.
Στη ΝΔ υποστηρίζουν πως ο «δυναμικός Κ. Καραμανλής» διατηρεί έναντι του Γ. Παπανδρέου «τηλεοπτική υπεροχή» και προτιμούν να είναι καθιστός. Στα πλεονεκτήματά του προσμετρούν την ευφράδεια λόγου, την επικοινωνιακή άνεση και ότι παίζει το τελευταίο του χαρτί, χωρίς να έχει τίποτα να χάσει.
Επιπλέον, ελπίζουν στο «λάθος» του Γ. Παπανδρέου, που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη σύγκριση των δύο πολιτικών αρχηγών. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως ο Γ. Παπανδρέου έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τον πρωθυπουργό, τα οποία θα φανούν από το περιεχόμενο των απαντήσεων και όχι από το αν οι δύο αρχηγοί θα είναι όρθιοι ή καθιστοί. Υποστηρίζουν πως έχει τον «αέρα» του νικητή, δεν διακατέχεται από άγχος, ενώ απέναντί του θα βρίσκεται ένας «φθαρμένος πρωθυπουργός» που θα είναι σε θέση απολογούμενου και ο οποίος θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να πείσει τηλεοπτικά τους απογοητευμένους οπαδούς της ΝΔ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: