Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Εμβολιασμός με γραπτή συναίνεση

SHARE
Εξοικειωμένοι με τη νέα γρίπη εμφανίζονται οι Ελληνες. Το 0,28% δηλώνουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό Α (Η1Ν1)ν, οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, όπως δείχνει έρευνα του υπουργείου Υγείας σε 3.000 νοικοκυριά. Με αναγωγή στον γενικό πληθυσμό, οι πάσχοντες είναι σχεδόν 31.000. Η επιδημία, όμως, έχει ήδη πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
Οι επιδημιολόγοι έχουν ενημερώσει το υπουργείο Υγείας ότι το «τείχος ανοσίας» για τον νέο ιό στη χώρα μας είναι 1%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 110.000 Ελληνες έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη και έχουν αναπτύξει αντισώματα. Ο αριθμός θεωρείται «πολύ μικρός» και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά όσο θα μπαίνει ο χειμώνας.
Με τη γρίπη να εξαπλώνεται, η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας συνεδρίασε χθες εκ νέου, υπό τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν να οριστούν οι ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα κατά της νέας γρίπης, καθώς και οι προϋποθέσεις για κλείσιμο σχολείων.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα γίνεται με γραπτή συναίνεση των πολιτών. Το κείμενο της δήλωσης -είπε- συντάσσεται ήδη από την Επιτροπή Πανδημίας. Το εμβόλιο θα γίνεται αρχικά στα άτομα ηλικίας από 6 μηνών και πάνω, τα οποία έχουν νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τη νέα γρίπη.
Κατά προτεραιότητα πρέπει να εμβολιαστούν και οι έγκυες στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης, όσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 μηνών, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Σε δεύτερη φάση μπορούν να εμβολιαστούν και οι υγιείς, ηλικίας 14 έως 40 ετών. Προς το παρόν, τα εμβόλια επαρκούν μόνον για τις ευπαθείς ομάδες.
Για τα υγιή παιδιά κάτω των 15 ετών αναμένεται να υπάρξει απόφαση στο μέλλον. Η κ. Γιαμαρέλλου έδωσε έμφαση στις εγκύους, λέγοντας ότι οι έγκυες που προσβάλλονται από γρίπη κάνουν πνευμονία μέσα σε 24 ώρες. Η γρίπη έχει πολύ ταχύτερη εξέλιξη και ο κίνδυνος νοσηλείας είναι τετραπλάσιος. Στις ΗΠΑ φάνηκε ότι το 15% των θανάτων από τη νέα γρίπη, έως τον περασμένο Ιούλιο, αφορούσε γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: