Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Συμβουλές για καλή σχολική χρονιά

SHARE
Θέματα που αφορούν στη λειτουργία του σχολείου –εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς- και για τα οποία απαιτείται ενεργοποίηση και προγραμματισμός, επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ στους γονείς, ώστε να έχουν τα παιδιά τους μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά
Σχολικά είδη
Η αγορά των σχολικών ειδών είναι μία ευκαιρία εκπαίδευσης των παιδιών για το πώς να κινούνται στο λαβύρινθο της αγοράς και πώς να αποφεύγουν τις παγίδες της διαφήμισης και της υπερκατανάλωσης, γι’ αυτό χρειάζεται προγραμματισμός, έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών. Η αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, ποιότητα και τιμές. Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά, θα ήταν λάθος να τα αφήσουν να κάνουν μόνα τους την επιλογή, είναι πολύ πιθανόν και πανάκριβα να στοιχίσουν και τις ανάγκες τους να μην καλύψουν. Γι’ αυτό λοιπόν:
1. Κάντε ένα κατάλογο με τα είδη που του χρειάζονται
2. Κάντε έρευνα αγοράς και συγκρίνετε τις τιμές και την ποιότητα των ειδών που πρόκειται να αγοράσετε, αν είναι δυνατόν μαζί με το παιδί.
3. Συζητήστε με το παιδί σας και αναζητήστε την πιο σωστή λύση.
4. Αν δεν είναι «πρωτάκια», εξηγήστε τους ότι πολλά από τα περσινά σχολικά είδη (τσάντα, κασετίνα) πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν είναι σε καλή κατάσταση.
5. Αποτρέψτε τα παιδιά να αγοράζουν είδη με μόνο κριτήριο την φίρμα (και τη διαφήμιση), ιδιαίτερα όταν η τιμή δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα ή στις οικονομικές σας δυνατότητες.
Η νέα γρίπη
Δεδομένου ότι μόλις μερικές ημέρες πριν την έναρξη παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων αλλά και στην προμήθεια του συνιστώμενου από το yπουργείο προστατευτικού υλικού για τα σχολεία (μάσκες-γάντια-αντισηπτικά αντικειμένων και επιφανειών), καλό θα είναι να εφοδιάσετε εσείς οι ίδιοι το παιδί με υγρά μαντηλάκια και να του υπενθυμίσετε τις βασικές οδηγίες προφύλαξης, όπως:
- προσεκτικό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι ή καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα
- κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος και αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια και χειραψίας για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
- αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού
Μετάβαση των μαθητών στο σχολείο
Ένα από τα ζητήματα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η ασφαλής μετάβαση και επιστροφή των μαθητών, όλων των ηλικιών, προς και από το σχολείο. Με δεδομένο ότι η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ανεπαρκέστατη, αν όχι ανύπαρκτη, ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός. Γι’ αυτό:
1. Στις μικρές ηλικίες, και όχι μόνον στα πρωτάκια, διαλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή, σπίτι – σχολείο – σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί και πείτε του τι να προσέχει.
2. Φροντίστε να έχετε επαρκή χρόνο στην διάθεσή σας ώστε να γίνεται η διαδρομή με άνεση. Ακόμη όμως και αν πρόκειται να καθυστερήσετε λίγο από τη δουλειά σας ή να μην προλάβει το παιδί την πρώτη ώρα, δεν κάνουμε ποτέ τρέχοντας την διαδρομή. Η βιασύνη μειώνει την προσοχή και φέρνει ατυχήματα.
3. Φροντίστε ώστε η τσάντα και τα ρούχα του παιδιού να έχουν έντονα χρώματα, και όχι αυτά του τσιμέντου και της ασφάλτου, για να διακρίνονται εύκολα από τους οδηγούς, ιδιαίτερα αν επιστρέφει αργά το απόγευμα, που τον χειμώνα σκοτεινιάζει γρήγορα.
4. Για τα μικρά παιδιά φροντίστε να υπάρχει συνοδός κατά την διαδρομή από και προς το σχολείο.
5. Εάν πηγαίνετε το παιδί στο σχολείο με αυτοκίνητο, φροντίστε να κάθεται στο πίσω κάθισμα, να φοράτε όλοι ζώνη, και να τηρείτε πιστά τον Κ.Ο.Κ. Να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιγράφουν πολύ πιο εύκολα τις πράξεις από τα λόγια!
6. Πιέστε τους Συλλόγους Γονέων και την Πολιτεία να καθιερώσει, όπου δεν υπάρχει, τον σχολικό τροχονόμο, και να τηρείτε πρώτοι εσείς τις υποδείξεις του.
Σχολικά κυλικεία
Δυστυχώς, παρά το ότι υπάρχει σχετική Υγειονομική Διάταξη, η οποία προσδιορίζει επακριβώς τι πρέπει να πωλείται από τα σχολικά κυλικεία, βασισμένη στις διατροφικές ανάγκες των συγκεκριμένων ηλικιών και στην υγιεινή διατροφή, αυτή παραβιάζεται. Οι σχολικές επιτροπές, υπεύθυνες για την διαχείριση του σχολικού κυλικείου, αποτελούμενες από εκπροσώπους γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικής αυτοδιοίκησης, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, αναθέτουν το κυλικείο στον προσφέροντα την υψηλότερη τιμή, αντιμετωπίζοντας έτσι το κυλικείο ως μια καλή πηγή εσόδων. Ωστόσο, αυτός που αναλαμβάνει το κυλικείο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, διαθέτει προϊόντα που είναι γνωστά στα παιδιά από τις διαφημίσεις και δημοφιλή, παραβιάζοντας την σχετική Υγειονομική διάταξη, η οποία επιβάλλει προϊόντα ναι μεν υγιεινά, αλλά άγνωστα και απορριπτέα από τα παιδιά.
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει επανειλημμένα κάνει τις προτάσεις της προς το Υπουργείο, όπου μεταξύ άλλων ζητά:
την υιοθέτηση και προβολή της Μεσογειακής Δίαιτας και την αποσύνδεση των κυλικείων ως πηγή εσόδων για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους των σχολείων. Κεντρικός άξονας πρέπει να είναι η υγιεινή διατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών με την διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών.
Οι γονείς μπορούν και επιβάλλεται μέσω των Συλλόγων Γονέων, να ελέγχουν τι προϊόντα πωλούνται από τα κυλικεία, και να πιέσουν την Πολιτεία για εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και για συνολική αντιμετώπιση του θέματος.
Επιμέλεια: Έλλη Κομνηνού
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: