Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Καταπίνει την ελληνική οικονομά η «μαύρη τρύπα» του 2008

SHARE
Μια τεράστια «μαύρη τρύπα», η οποία φτάνει στα 5,8 δισ. ευρώ, απειλεί να... ρουφήξει την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για την πρωτοφανή αστοχία του προϋπολογισμού του 2008, ο οποίος έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με υστέρηση εσόδων 3,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο (2,5 δισ. σε σχέση με τον αναθεωρημένο) και υπέρβαση δαπανών κατά 1,9 δισ. ευρώ.
Κι όλα αυτά παρότι τον Αύγουστο είχαν ληφθεί πρόσθετα φορολογικά μέτρα.
Την ίδια ώρα το δημόσιο χρέος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και διαμορφώθηκε πέρυσι στα 262,07 δισ. ευρώ (αύξηση 22,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2007) ή 107% του ΑΕΠ, έναντι αρχικού στόχου 259,6 δισ. ευρώ.
Το Βατερλό, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και σε αυτό των δαπανών, σε μία χρονιά που η κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του έτους, προδικάζει ότι οι ιδιαίτερα αισιόδοξοι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (αύξηση εσόδων κατά 12,7% και μείωση ελαστικών δαπανών κατά 10%) για το τρέχον έτος είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν στην πράξη.
Φέρνει δε ακόμη πιο κοντά τη λήψη έκτακτων φορολογικών μέτρων (π.χ. κεφαλικός φόρος 1.000 ευρώ για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ και εφάπαξ εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις), καθώς πέρα όλων των άλλων αναδεικνύεται και η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να περιορίσει έστω και κατ ελάχιστον τη φοροδιαφυγή.
Μάλιστα, τα αποκαρδιωτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία του δημοσίου χρέους αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας στον... Γολγοθά των διαβουλεύσεων στις Συνόδους Κορυφής, στην Κομισιόν και στις συνεδριάσεις του Εκοφίν, που θα πραγματοποιηθούν από 1ης Μαρτίου έως 4 Απριλίου.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: