*Με το νέο δόγμα, ο ΝΑΤΟϊκός διοικητής θα μπορεί να τις στέλνει -«υπό όρους»- όπου κρίνει ότι είναι αναγκαίες για τις επιχειρήσεις. Αποφασίστηκε, όμως, παράλληλα ότι σε επείγουσες καταστάσεις δεν θα ισχύει κανένας περιορισμός. Στο ΓΕΕΘΑ σημειώνουν ότι ο όρος περιλήφθηκε για να εκφραστεί πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και υποστηρίζουν πως οι εθνικοί περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.
*Ολα ξεκίνησαν από την απεγνωσμένη προσπάθεια των Αμερικανών για επιπλέον αριθμό στρατευμάτων ειδικά για το Αφγανιστάν, που ολόκληρο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εξασφαλίσει άλλους 2.500 στρατιώτες. Φοβούνται επίσης ενδεχόμενη αποχώρηση των Καναδών, που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως απειλεί η αντιπολίτευση εάν κερδίσει τις εκλογές την άνοιξη. Αλλά και των Γερμανών, που δεν επιθυμούν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους Αμερικανούς. Ολα αυτά, ενόψει μακροχρόνιας εμπλοκής, που αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα κρατήσει τουλάχιστον μία 15ετία...
*Πιέσεις για επιπλέον δυνάμεις αναμένονται να ασκηθούν εκ νέου στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η χώρα μας μαζί με τη Γερμανία «αν και διαθέτει, δεν δίνει», όπως συχνά σχολιάζουν επιτελείς στις Βρυξέλλες.
*Συμφωνήθηκαν «ποιοτικές και ποσοτικές» αλλαγές στη δομή δυνάμεων των κρατών-μελών. Ετσι, η Ελλάδα καλείται να προσαρμόσει το 40% των χερσαίων δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο, ώστε να έχουν την κατάλληλη δομή, εκπαίδευση και μέσα για τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Επίσης, το 8% του στρατού ξηράς πρέπει να είναι είτε αναπτυγμένο σε αποστολές είτε σε ετοιμότητα.
*Στην Ελλάδα, με τη νοοτροπία της εποχής του «ψυχρού πολέμου», διαθέτουμε μέχρι σήμερα μεγάλο αριθμό από μεραρχίες, ταξιαρχίες και μονάδες, ενώ η επάνδρωσή τους είναι περιορισμένη. Αυτό γινόταν για αυξημένη ΝΑΤΟϊκή χρηματοδότηση. Τα ψέματα πλέον τέλειωσαν και τώρα το ΝΑΤΟ βάσει ποσοστών ζητάει δυνάμεις: Σε 100.000 προσωπικό του στρατού ξηράς, η Ελλάδα θα διαθέτει στο ΝΑΤΟ 40.000 και επιπλέον 8.000 επαγγελματίες ή εθελοντές! ΝΑΤΟ,ΝΑΤΟ ή το παλιό σύνθημα που έλεγε ΕΟΚ και νατο το ίδιο συνδικατο. Πέρα απο όλα αυτά το θέμα δεν ειναι η ουσιαστική αλλαγή δομής του στρατού αλλά η επιβολή της απο το ΝΑΤΟ που θέλει παρά την εθνική πολιτική κάθε χώρας- λάθος ή σωστή δεν έχει σημασία- να ορισεις δικούς της κανόνες. Εξάλλου όσοι υπηρρετούν έξω πήγαν καλά, αλλά δεν κατανοώ γιατι να τους κανουμε τα χατήρια? Απλά γιατί μας χρηματοδοτούν βρε...
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου