Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Χάθηκαν 62.000 θέσεις εργασίας

SHARE
Κατασκευές, τουρισμός και βιομηχανία (μεταποίηση) δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την εν εξελίξει οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των απασχολουμένων στους συγκεκριμένους κλάδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο πρώτο τρίμηνο του έτους χάθηκαν περί τις 50.000 θέσεις εργασίας (από τις 62.000 συνολικά) στους τρεις αυτούς κλάδους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.
Στις κατασκευές, ο αριθμός απασχολουμένων μειώθηκε κατά 27,7 χιλιάδες άτομα, εξέλιξη που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί το ποσοστό ανεργίας των μεταναστών αυξήθηκε στο 10,7%, υψηλότερα του γενικού μέσου όρου. Στη μεταποίηση οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 11,6 χιλιάδες άτομα και στον τουρισμό κατά 8,5 χιλιάδες.
«Αιμορραγία»
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η... αιμορραγία στον τουρισμό θα συνεχιστεί και εντός των θερινών μηνών, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ανεργίας. Επίσης, συρρίκνωση του αριθμού των απασχολουμένων κατά 9,7 χιλιάδες άτομα καταγράφτηκε και στον κλάδο της υγείας. Ο συνολικός αριθμός απασχολουμένων σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 4,48 εκατ. άτομα και είναι μικρότερος κατά 26.000 σε σχέση με πέρυσι. Αξιοσημείωτη είναι η σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο (21,7 χιλιάδες), σε μια περίοδο που οι λιανικές πωλήσεις έχουν πάρει την κατιούσα.
Επίσης, αύξηση της απασχόλησης (10,3 χιλ.) παρατηρήθηκε και στα επιστημονικά - τεχνικά επαγγέλματα. Τώρα, όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας, αυτός ανέβηκε στο 9,3% στο τέλος του πρώτου τριμήνου, από 8,3% έναν χρόνο πριν. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, για το επόμενο της χρονιάς αλλά και για το 2010 η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: