Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Αλαλούμ με την απαγόρευση στο κάπνισμα..

SHARE
Στον αέρα βρίσκονται τα αντικαπνιστικά μέτρα που ξεκινούν από αύριο. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει την υπουργική απόφαση, με την οποία θα ρυθμίζει τον τρόπο υλοποίησής τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, στο «παρά πέντε» εφαρμογής του νόμου και ενώ, στο μεταξύ, έχουν προκύψει μία σειρά από σοβαρά προβλήματα. Οσο καθυστερεί, δεν μπορούν να εκδοθούν κανονιστικές αποφάσεις από τους δήμους. Με αυτές, θα λύνονται σοβαρά λειτουργικά θέματα, όπως η τοποθέτηση υπαίθριων σταχτοδοχείων, έξω από κτίρια όπου στεγάζονται ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις.
Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να προσδιορίσει το εμβαδόν των χώρων καπνιζόντων. Με βάση τις μέχρι χθες εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας, προβλέπονται δύο τρόποι υπολογισμού: Το εμβαδόν του καταστήματος και ο ωφέλιμος χώρος. Η έννοια του «ωφέλιμου χώρου» δεν μπορεί να προκύψει παρά μετά από αυτοψία, έλεγαν χθες υπεύθυνοι υπηρεσιών, οι οποίοι αναρωτιούνται αν θα βγουν στην αγορά κλιμάκια να μετρούν κάθε κατάστημα. Οι μεγάλοι δήμοι της χώρας έλαβαν μόλις χθες τα ειδικά σήματα με τα οποία θα προσδιορίζονται οι χώροι καπνίσματος στα καταστήματα. Τρεις στους τέσσερις δήμους της χώρας δεν διαθέτουν πολεοδομίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθεύσουν με σήματα τους καταστηματάρχες.
Η ζήτηση για πληροφορίες και σήμανση είναι έντονη, καθώς μόνο στον δήμο της Αθήνας έχουν υποβληθεί 400 αιτήσεις από ιδιοκτήτες καταστημάτων κάτω των 70 τετραγωνικών, οι οποίοι μπορούν να τα λειτουργούν αμιγώς για καπνιστές. Μία μέρα πριν την εφαρμογή των μέτρων, υπάρχουν ερωτήματα για τον τρόπο επιβολής των προστίμων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει ότι μεταξύ των αρχών που θα τα επιβάλλουν θα είναι και η δημοτική αστυνομία. Εκπρόσωποι μεγάλων δήμων, ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να εισπράττουν χρηματικά ποσά για λογαριασμό άλλου φορέα.
Από το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων, ότι καταστήματα άνω των 70 τετραγωνικών μπορούν να διαθέτουν χώρο καπνιζόντων, με μέγιστο εμβαδόν ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος. Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική πάνω από 400 τετραγωνικά, μπορούν να δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες, σε ποσοστό 40% της επιφάνειας του καταστήματος. Ο χώρος απομονώνεται με ειδικό διαχωριστικό, ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: