Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Υποχώρηση 14,2% του τζίρου τον Απρίλιο

SHARE
Αρχισε να «δαγκώνει» η οικονομική κρίση επηρεάζοντας αρνητικά τον τζίρο όλων των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής τον περασμένο Απρίλιο, ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής παρουσίασε μείωση 14,2%, έναντι αύξησης 12,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η μείωση του τζίρου κατά 14,2% τον Απρίλιο προήλθε από: Τη μείωση του τζίρου στα καταστήματα ειδών διατροφής κατά 5,0%. Τη μείωση του τζίρου των καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 42,1% και Τη μείωση του τζίρου στα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής πώλησης κατά 13,9 %.
Ειδικότερα τον Απρίλιο ο τζίρος των λιανικών πωλήσεων παρουσίασε μείωση:
=Στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 6,0% - Των πολυκαταστημάτων, κατά 9,3% - Των καταστημάτων καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 42,1% - Των καταστημάτων επίπλων - ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, κατά 19,5% - Των καταστημάτων βιβλίων - χαρτικών και λοιπών ειδών, κατά 22,3% - Των πωλήσεων εκτός καταστημάτων, κατά 14,9%. Ωστόσο οι αυξήσεις των λιανικών τιμών συγκαλύπτουν έως έναν βαθμό την πραγματική εικόνα της αγοράς, όπως αυτή προκύπτει αν οι συγκρίσεις γίνουν σε σταθερές τιμές, δηλαδή με βάση τον όγκο των πωληθέντων αγαθών.
Με βάση τον όγκο, η μείωση των πωλήσεων τον περασμένο Απρίλιο σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο ανέρχεται στο 15% και σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία η μείωση των πωλήσεων οφείλεται: Στη μείωση των πωλήσεων στα καταστήματα ειδών διατροφής κατά 8,3% , Στη μείωση των πωλήσεων των καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 31,1% και Στη μείωση των πωλήσεων στα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής κατά 16,0 %.
Τέλος, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Στατιστικής, στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2009, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε κατά 14,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου 2008, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών κατά την αντίστοιχη χρονική σύγκριση μειώθηκε κατά 13,7%.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: