Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

«Μπλόκο» σε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

SHARE
Το ανώτατο δικαστήριο «μπλόκαρε» ακόμα ένα κυβερνητικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προσπαθούσε να εξαιρέσει από τον έλεγχο νομιμότητας του ΑΣΕΠ τις διαδικασίες που αφορούν σε προσλήψεις νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣΥ. Ο δικαστικός φραγμός στα κυβερνητικά σχέδια μπήκε, αφού υπήρχε συνταγματική υποχρέωση έκδοσης ΠΔ για τις προσλήψεις και τη συνταγματικότητα των ΠΔ ελέγχει υποχρεωτικά το ΣτΕ, γεγονός που έχει δώσει την ευκαιρία σε μερικές ακόμα περιπτώσεις να μπει «φρένο» τα τελευταία χρόνια στον αποκλεισμό του ΑΣΕΠ μέσω ΠΔ.
Ομως σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή «φωτογραφικές» διατάξεις, με τις οποίες άνοιξε τον δρόμο για ρουσφετολογικές προσλήψεις σε κάποιους τομείς, με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Το Ε τμήμα ΣτΕ σε βαρυσήμαντη γνωμοδότησή του (109/09) υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου του ΑΣΕΠ, έστω και από πλευράς νομιμότητας μόνο, αφού αποτελεί εγγύηση για να διασφαλιστούν οι αρχές της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν τη διαδικασία πρόσβασης στις θέσεις μονίμων υπαλλήλων.
Το τμήμα υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο έκρινε ότι από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ εξαιρούνται μόνο οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού των φορέων του ΕΣΥ, όχι όμως οι προσλήψεις φαρμακοποιών ή άλλων επιστημόνων του κλάδου υγείας που αναφέρονται στον ν. 2889/01 (φυσικοί νοσοκομείων, ακτινοφυσικοί, χημικοί, κλινικοί χημικοί, βιοχημικοί, βιολόγοι, ψυχολόγοι, τεχνολόγοι ακτινολόγοι, διαιτολόγοι, τεχνολόγοι τροφίμων).
Βέβαια το ιδανικότερο θα ήταν να μπορεί το ΑΣΕΠ να κάνει έλεγχο ουσίας από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά και ο έλεγχος νομιμότητας που επιβάλλει το ΣτΕ έχει αποδώσει καρπούς, όπως σε πρόσφατη προκήρυξη και διαγωνισμό υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου το ΑΣΕΠ εντόπισε σωρεία παρανομιών.
Το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο το ΠΔ για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, γιατί δεν προέβλεψε έλεγχο του ΑΣΕΠ στην προκήρυξη των προσλήψεων, στις πράξεις του συμβουλίου επιλογής, στις ενστάσεις κ.λπ.
«ΟΧΙ» ΚΑΙ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ -Φραγμός και στη συνέντευξη
Νέο «μπλόκο» έβαλε το ΣτΕ σε άλλο σχέδιο ΠΔ του υπουργείου Εξωτερικών, παρότι δέχθηκε ότι το προσωπικό της νομικής υπηρεσίας του μπορεί να εξαιρεθεί από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Ομως το ΣτΕ επισήμανε (128/09) ότι στις σχετικές διαδικασίες εξέτασης των υποψηφίων είχε εμφιλοχωρήσει η γνωστή και δοκιμασμένη διαδικασία της συνέντευξης, αν και δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο στον Οργανισμό του ΥΠΕΞ. Γι αυτό και το δικαστήριο επέβαλε τη διαγραφή όλων των ρυθμίσεων που αφορούν το στάδιο της δοκιμασίας - συνέντευξης.
«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
«Πράσινο φως» για προσλήψεις στην Πυροσβεστική ιδιωτών χειριστών και τεχνικών εναέριων μέσων (ελικοπτέρων κ.λπ.) άναψε το ΣτΕ, έστω και αν γίνονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, ακόμα και 5ετούς διάρκειας. Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι οι ιδιώτες χειριστές ελικοπτέρων κ.λπ. καλύπτουν πρόσκαιρες και παροδικές ανάγκες για τον χειρισμό ελικοπτέρων, την εκπαίδευση και αξιολόγηση του υφιστάμενου ιπτάμενου προσωπικού. Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενο προσωπικό, που δεν διαθέτει προς το παρόν τον απαιτούμενο αριθμό πτητικών ωρών, την εκπαίδευση και εμπειρία σε εξειδικευμένη πυρόσβεση (δασοπυρόσβεση με κάδο, διάσωση με βαρούλκο κ.λπ.).
Ετσι το ΣτΕ πείστηκε ότι το υπουργείο δεν επιχειρεί να καταστρατηγήσει την εργατική νομοθεσία καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αφού ο αρχηγός της Πυροσβεστικής θα αποφασίσει πότε έχουν καλυφθεί οι σχετικές υπηρεσιακές ανάγκες για να σταματήσει η χρήση συμβασιούχων 5ετούς θητείας.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: