Ακόμη δεν έχουν δοθεί ούτε τα χρήματα για την τουριστική προβολή του 2008! Το «στοίχημα» του τουρισμού, χωρίς οικονομική στήριξη, προσπαθούν να κερδίσουν οι νομαρχίες της χώρας, που σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά λόγω της οικονομικής κρίσης, καλούνται να κάνουν τον προγραμματισμό για την τουριστική τους προβολή, χωρίς να έχουν λάβει τα σχετικά κονδύλια από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ, ενώ ακόμα περιμένουν την καταβολή των οφειλομένων του 2008.
Ενδεικτικό του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας είναι το γεγονός ότι σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Χίος και η Εύβοια - και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού- όχι μόνο δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια για φέτος, αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμη ούτε καν τα περσινά.
Αποτέλεσμα είναι πολλές νομαρχίες να εξαναγκάζονται σε ακύρωση της συμμετοχή τους σε διεθνείς και εγχώριες τουριστικές εκθέσεις και να μην μπορούν να ξεκινήσουν την τουριστική τους προβολή, ενώ χρησιμοποιούν αναγκαστικά δικούς τους πόρους για να λύσουν έστω προσωρινά το πρόβλημα.
Δέκα νομάρχες μιλούν στην αυτοδιοίκηση gr και εκφράζουν την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι μη εκταμιεύοντας εγκαίρως τα κονδύλια τουριστικής προβολής, υπουργείο και ΕΟΤ «φρόντισαν», ώστε οι Ν.Α. να αποδειχτούν αναξιόπιστες στην αγορά και να αντιμετωπίζουν μέχρι τώρα τεράστια προβλήματα λόγω της οικονομικής ανεπάρκειας.
Μειωμένες οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα
Κι όλα αυτά την ώρα, που οι εκτιμήσεις θέλουν την φετινή τουριστική κίνηση να παρουσιάζει μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης. Ηδη, μειωμένες κατά 9.62% σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι αφίξεις αλλοδαπών στα αεροδρόμια τους πρώτους 5 μήνες του 2009. όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΕΤΕ, που δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία διεθνών αφίξεων στα 13 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουάριος - Μάιος 2009/2008.
Παναγιώτης Ψωμιάδης, νομάρχης Θεσσαλονίκης, Αν περιμέναμε τα κονδύλια, η προβολή θα ήταν άκαιρη
«Στη δική μας νομαρχία η προβολή έγινε κανονικά και στην ώρα που έπρεπε. Προχωρήσαμε στις δαπάνες με βάση την απόφαση του υπουργείου, δεν περιμέναμε να εκταμιευτούν τα κονδύλια. Αν δεν το κάναμε, η προβολή θα ήταν άκαιρη και αυτό θα είχε επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση. Λόγω μάλιστα της οικονομικής κρίσης, για να στηρίξουμε τον τουριστικό κλάδο, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, δαπανήσαμε επιπλέον 150.000 ευρώ από το υστέρημα της νομαρχίας μας προκειμένου να διανεμηθούν στο αεροδρόμιο διαφημιστικά φυλλάδια στους τουρίστες που καταφθάνουν με προορισμό Πιερία και Χαλκιδική, ώστε να τους δίνουμε τη δυνατότητα να διαμένουν έστω μια βραδιά στη Θεσσαλονίκη. Και πρέπει να σας πω ότι χάρη σ’ αυτές τις προσπάθειες που κάνει η νομαρχία μας στη Θεσσαλονίκη έχουμε μέχρι στιγμής αύξηση των πτήσεων, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία».
Διονύσης Γάσπαρος, νομάρχης Ζακύνθου : Προγραμματίσαμε με δικούς μας πόρους
«Εμείς είχαμε διαπιστώσει την οικονομική κρίση και προγραμματίσαμε ώστε να λάβουμε κάποια μέτρα. Ως νομαρχία έχουμε διαθέσει 600-700 χιλιάδες ευρώ από ίδιους πόρους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τουριστική προβολή και έτσι μπορέσαμε να κάνουμε σωστή δουλειά και να μην έχουμε μείωση του τουριστικού ρεύματος στο νησί. Η τουριστική κίνηση είναι σε πολύ καλό επίπεδο, σε σχέση με αυτό που περιμέναμε. Όσο για το υπουργείο μας λένε ότι εντός των επόμενων ημερών θα λάβουμε ως προκαταβολή το 40% των χρημάτων του 2008. Θα δούμε τι θα γίνει».
Δημήτρης Ξυγκόγιαννης, αντινομάρχης Εύβοιας : Ο υπουργός θα μπορούσε να στρέψει το βλέμμα του και στην περιοχή του
«Για το 2008 μας χρωστούν 150.000 και αναμένουμε να λάβουμε ως προκαταβολή το 40%. Το ζήτημα είναι ότι ο τρόπος που εξήγγειλαν ότι θα δώσουν τα λεφτά του 2008 δεν μας καλύπτει και δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Γιατί μας δίνουν το 40%, ενώ εμείς έχουμε εξ ολοκλήρου καλύψει όσα μας συζητήθηκαν (συμμετείχαμε σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού). Έχουμε αξιοποιήσει σε έργα το ποσό αυτό, με αποτέλεσμα να έχουμε γίνει αναξιόπιστοι, αφού δεν μπορούμε να πληρώσουμε και δημιουργούμε συνθήκες μη καλής συνεργασίας με την αγορά. Καλό θα ήταν ο ΕΟΤ και το υπουργείο να ήταν πιο αξιόπιστοι για να μπορούμε να είμαστε κι εμείς.
Ως νομαρχία, έχουμε ήδη τυπώσει τουριστικά έντυπα και χάρτες σε 7 γλώσσες, αλλά και οδηγούς και όλα αυτά τα χρωστάμε. Έχουμε «φεσώσει» την αγορά. Οι κρατούντες θα έπρεπε να προσπαθήσουν να μας κάνουν πιο αξιόπιστους στην αγορά, γιατί δεν μπορεί το ίδιο το κράτος που θέλει να πατάξει κάποια προβλήματα και να είναι το ίδιο αναξιόπιστο. Θα μπορούσε η ηγεσία του υπουργείου να στρέψει το βλέμμα της και λίγο σε εμάς».
Βασίλης Σωτηρόπουλος, νομάρχης Αργολίδας Δεν μπορούμε να καλύψουμε όσα χρωστάμε, από δικούς μας πόρους
«Το θέμα αυτό μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς το 40% που πρόκειται να μας δώσουν ως προκαταβολή για το 2008 είναι τελείως ανεπαρκές. Τα προβλήματα διαιωνίζονται και δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν προγραμματισμό όταν ακόμα δεν έχουμε εξοφλήσει εκδηλώσεις και προγράμματα που αφορούν στην περσινή χρονιά και καθημερινά δεχόμαστε οχλήσεις για αυτό. Είμαστε ανακόλουθοι σαν κράτος και σαν αυτοδιοίκηση. Μας χρωστούν 120.000 ευρώ. Εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε όσα χρωστάμε από άλλα κονδύλια της νομαρχίας».
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009
SHARE
Author: ellinas verified_user
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου