Το άγχος αν θα μπορέσει κάποιος να πληρώσει τους λογαριασμούς του, μπορεί να του προσθέσει κιλά. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, που είναι πιο επιρρεπή στην αύξηση του βάρους τους, σε σχέση με τους αγχωμένους, που όμως έχουν κανονικό βάρος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
«Το σημείο εκκίνησης από άποψη βάρους μετρά όσον αφορά το κατά πόσον το στρες μεταφράζεται σε αύξηση των κιλών», δήλωσε ο δρ Τζέησον Μπλοκ, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπεύθυνος της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας “American Journal of Epidemiology”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Αν και το ψυχολογικό στρες μπορεί να αυξήσει γενικότερα τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, από την υψηλή πίεση μέχρι τον καρκίνο, λιγότερα πράγματα είναι γνωστά όσον αφορά το πώς μπορεί να επηρεάσει το πάχος με το πέρασμα του χρόνου.
Η νέα έρευνα μελέτησε 1.355 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 25 - 74 ετών, επί εννέα χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο δείκτης σωματικής μάζας του ατόμου (δηλαδή η αναλογία του βάρους προς το ύψος του) στην αρχή της μελέτης, τόσο περισσότερα κιλά είχαν πάρει λόγω άγχους τα άτομα αυτά, μετά από τα εννέα χρόνια που διήρκεσε η έρευνα. Η επίδραση του άγχους στο βάρος διαφέρει στα δύο φύλα. Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, παχαίνουν όταν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τα χρέη τους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη δουλειά τους, όμως άλλα ζητήματα, όπως το αίσθημα απώλειας ελέγχου στη ζωή και οι ενδο-οικογενειακές εντάσεις, προσθέτουν κιλά στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες. Από την άλλη, οι άνδρες που νιώθουν ότι έχουν λιγότερη αυτονομία στη δουλειά τους και λιγότερες εργασιακές ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητές τους, παχαίνουν αναλογικά περισσότερο από τις γυναίκες.
Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, που εμφανίζουν συμπτώματα γενικευμένου άγχους ή κατάθλιψης, προσθέτουν περισσότερα κιλά στο βάρος τους, σε σχέση με τα άτομα που είναι υπέρβαρα μεν, αλλά δεν είναι αγχωμένα ή καταθλιπτικά. Όσον αφορά τον μηχανισμό αύξησης του πάχους, από τη μια το στρες αυξάνει στα ζώα και στους ανθρώπους την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, που σχετίζεται με το πάχος στην κοιλιά. Από την άλλη, το φαγητό απελευθερώνει στον εγκέφαλο χημικές ουσίες (ενδογενή οπιούχα), που κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει καλύτερα, απαλύνοντας έτσι την πίεση του άγχους.
Η έρευνα προειδοποιεί ότι μια εποχή οικονομικής κρίσης και άγχους στην κοινωνία γενικότερα, καθώς επίσης ειδικότερα μια συγκυριακή φάση άγχους στη ζωή κάποιου, είναι κατ’ εξοχήν επικίνδυνες περίοδοι για να βάλει κάποιος παραπάνω κιλά, ειδικά αν είναι ήδη παχύς. Σύμφωνα με τον Μπλοκ, οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειές τους, επειδή «αν μπορεί κάποιος έγκαιρα να εμποδίσει την αύξηση του βάρους του, στη συνέχεια θα είναι πολύ πιο εύκολο να περάσει την κρίσιμη περίοδο, από ό,τι αν ήδη έχει πάρει βάρος».
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009
SHARE
Author: ellinas verified_user
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου