Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Η Ιστορία ξαναγράφεται για την Ακρόπολη!

SHARE
Σήμερα το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και του ελληνικού λαού είναι πραγματικότητα! Οι πρώτοι επισκέπτες του Μουσείου που θα πρέπει να πάρει τον όνομα «ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» (όπως η βιβλιοθήκη Μιττεράν στο Παρίσι), Έλληνες και ξένοι είναι ενθουσιασμένοι!! Το Μουσείο είναι εξαίρετο αλλά βέβαια θα μπορούσε να είναι καλύτερα σχεδιασμένο και να «δένει με τον εξωτερικό χώρο». Σε αυτό συνέβαλε και η μακροχρόνια καθυστέρηση υλοποίησης του.
Μοναδική «παραφωνία» τα «εγκαίνια του Μουσείου». ΄Ολοι συζητούν πλέον τα εξής: «Τα δήθεν εγκαίνια δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων. Έλλειπε ο λαός, οι ξένοι ηγέτες, οι διεθνείς προσωπικότητες, οι ξένοι Καθηγητές Πανεπιστημίων, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, γενικά έλλειπε οτιδήποτε θα πρόβαλλε την Ελλάδα στο εξωτερικό και θα έδινε νέα πνοή στο παλλαϊκό αίτημα για επιστροφή όλων των αρχαιοτήτων (και όχι μόνο των Ελγίνειων). Ουσιαστικά έγινε το αντίθετο από την Ολυμπιάδα!! Ποιοι ευθύνονται για αυτό; Μάλλον αυτοί που πραγματικά δεν θέλανε δύο εκατομμύρια κόσμο κάτω από την Ακρόπολη να βροντοφωνάζουν «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα, τελείωσε η αποικιοκρατία» και την εικόνα αυτή να μεταδίδουν ζωντανά σε όλο τον πλανήτη τα διεθνή ΜΜΕ»!!
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Τα γλυπτά αυτά κλάπηκαν και... αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816, από τον Τόμας Μπρους, Ζ' Κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία,. Το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό (αλλά υπέστησαν μερική καταστροφή λόγω λάθους συντήρησης).
Η Επιστροφή των Ελγίνειων: Σε όλο τον πλανήτη έχουν λάβει χώρα πολλές προσπάθειες για την επιστροφή και επανένωση των γλυπτών, με σημαντικότερο το αίτημα που ανέπτυξε κατά τη δεκαετία του '80 ως Υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα Μερκούρη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο τον Απρίλιο του 2007, αναφέρεται ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο. Σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν εκατοντάδες οργανώσεις υπέρ της επιστροφής των γλυπτών.
Κάποιοι προτείνουν ουσιαστικά έναν "συμβιβασμό" με τους Βρετανούς:
" Και ας θεωρηθεί ότι μέσα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης λειτουργεί ένα ιδεατό παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου. Είμαστε πρόθυμοι για μία διαρκή συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο ώστε στις σημερινές αίθουσες των Μαρμάρων να λειτουργούν διαδοχικές περιοδικές εκθέσεις σημαντικών ελληνικών αρχαιοτήτων που θα δανείζει η Ελλάδα". Λέγεται ότι μέχρι τώρα ο νυν Υπουργός Πολιτισμού έχει δήθεν αρνηθεί κάθε διαπραγμάτευση με τη βρετανική πλευρά. Ανοίγει τώρα μια λύση, μια διέξοδος ή θα χάσουμε και αυτά που έχουμε;
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ο Ελληνισμός πρέπει να βρει τι ακριβώς αναζητά μέσα στην παγκοσμιοποιμένη κοινωνία, μέσα στην Ευρώπη, μέσα στα Βαλκάνια. Το πρόβλημα του ελληνισμού είναι από ότι φαίνεται οι ηγέτες του. Μετά το τέλος των μεγάλων ηγετών σήμερα οι νεότεροι δεν μπορούν, φαίνεται, να βαδίσουν σταθερά στο δρόμο που είναι ταγμένοι. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη η άμεση προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή νέας δημοκρατικής κυβέρνησης που θα μπορέσει να λύσει τα άμεσα αλλά και τα μακροπρόθεσμα προβλήματα του Ελληνισμού. Ειδάλλως η επιστροφή σε μια νέου τύπου «αποικιοκρατία» με «ηγέτες μαριονέττες» είναι πολύ κοντά, αν δεν έφτασε ήδη!!
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: