Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Λιγότερα θα πάρουν από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι με δύο συντάξεις

SHARE
Από τον επόμενο μήνα ξεκινά η μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος για συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
Πρόκειται για 1.146.089 άτομα σε σύνολο περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχων.
Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νόμου 4172/2013 του υπουργείου Οικονομικών και εφαρμόζονται ήδη για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη.
Ο φόρος παραμένει σταθερός, δεν αυξάνεται, αλλάζει όμως ο τρόπος πληρωμής. Με το νέο σύστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία παρακρατούν κάθε μήνα το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα. Το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης προσαρμόζεται, ώστε ο συνταξιούχος να μην οφείλει φόρο μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Στο εξής, η μόνη επαφή των συνταξιούχων, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, με την εφορία θα είναι η στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, όμως η εφαρμογή του μέτρου επιφέρει αναπροσαρμογές στο καθαρό ποσό της σύνταξης, με μικρές αυξήσεις ή μειώσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, 399.231 συνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των 750 ευρώ, θα δουν τη μηνιαία σύνταξη τους να αυξάνεται κατά 15 ευρώ.
Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 750 ευρώ, θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση της παρακράτησης του φόρου, η οποία θα κυμαίνεται από 30 έως 40 ευρώ ανά μήνα. Για το 70% των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής η αύξηση δεν θα υπερβαίνει τα 30 ευρώ το μήνα.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν, ότι πρόκειται για «λογιστικού χαρακτήρα» μεταβολές που δεν αυξάνουν την φορολογική επιβάρυνση και αντίθετα δημιουργούν όφελος για τους συνταξιούχους που κερδίζουν την έκπτωση του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση του φόρου.
Κι' αυτό γιατί με το νέο τρόπο υπολογισμού η παρακράτηση θα υπολογίζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να κερδίζει την έκπτωση που παρέχεται για την εφάπαξ καταβολή του φόρου.
Βρούτσης: Οι συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ
«Οι συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ όπως δεν υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
«Με την πληρωμή συντάξεων του Αυγούστου» συνεχίζει ο υπουργός Εργασίας, ολοκληρώνεται ο κύκλος του οργανωτικού εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Ήδη, με το πρώτο βήμα, κανένας συνταξιούχος δεν χρειάστηκε να περάσει το κατώφλι του ασφαλιστικού του ταμείου. Σήμερα, με το δεύτερο βήμα, δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσει το κατώφλι της εφορίας».
Η επέκταση του μέτρου και για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις κατέστη δυνατή, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», του υπουργείου Εργασίας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).
Το σύστημα «Ήλιος», δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης του αριθμού των συνταξιούχων και των συντάξεων που λαμβάνει ο καθένας.
Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε, έχει παραδώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) το αρχείο των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2013 για 2,8 εκατ. συνταξιούχους από το Δημόσιο και 69 άλλους φορείς και τομείς κοινωνικής ασφάλισης συνολικού ύψους 28,2 δις ευρώ.
Για πρώτη φορά από φέτος οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας δεν χρειάστηκαν βεβαιώσεις αποδοχών οι οποίες είχαν δοθεί προτυπωμένες στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσω του συστήματος Taxis.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: