Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ 2016 Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΙΜΑ Η EUROBANK

SHARE
Νέα πτώση κατά 6% στις τιμές των κατοικιών για φέτος, σταθεροποίηση το 2015 και ελαφρά ανάκαμψη από το 2016 προβλέπει στην τελευταία της έκθεση για την εγχώρια αγορά ακινήτων η... 
Eurobank Property Services. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν την περιουσία τους να απαξιώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τιμών θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το 2016, για να δουν να παίρνουν ξανά αξία τα ακίνητά τους.
Μάλιστα η θυγατρική του ομίλου της Eurobank εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη πενταετία οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 5%- 6% σε σχέση με τα σημερινά, χαμηλά επίπεδα της αγοράς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, από την αρχή της κρίσης μέχρι και το τέλος του 2013 καταγράφεται μείωση των τιμών 35% κατά μέσο όρο. Δηλαδή μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην αγορά των ακινήτων η μέση υποχώρηση θα ξεπεράσει το 41%.
Στον τομέα της κατοικίας ο αριθμός των συναλλαγών έχει παρουσιάσει θεαματική μείωση έως 84% από το 2007 μέχρι σήμερα, ουσιαστικά δεν γίνεται καμία πώληση παρά τη σημαντική πτώση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 οι «καθαρές» αγοραπωλησίες ήταν λιγότερες από 10.000 ? 15.000, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη βουτιά. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να παραμένει στα υψηλά επίπεδα των 250.000 ο αριθμός των αδιάθετων ακινήτων.
ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΧΙΚΑ
Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες από ξένους αγοραστές. Σύμφωνα με την μελέτη μόνο το 2013, επισημαίνει η έκθεση, καταγράφηκε εισροή ξένων κεφαλαίων για την αγορά εξοχικών κατοικιών της τάξεως των 168 εκατ. ευρώ από 113 εκατ. ευρώ το 2012 -έστω κι αν σε απόλυτο αριθμό οι κατοικίες που μεταβιβάστηκαν σε ξένους ήταν κάτω των 1.000- ενώ υπάρχουν προσδοκίες για περισσότερες αγορές στο πλαίσιο του νέου νόμου για την παροχή πενταετούς άδειας παραμονής σε αγοραστές εκτός Ε.Ε., εφόσον η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.
Για φέτος το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί κυρίως από Γερμανούς, Βρετανούς, Ρώσους και Αραβες, οι οποίοι αναζητούν τις ευκαιρίες κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τη Ρόδο.
Καταστήματα
Στην αγορά των καταστημάτων, οι τιμές των ενοικίων από την αρχή της κρίσης έχουν μειωθεί στις πιο καλές περιοχές από 45%- 48%, σύμφωνα με την Eurobank Property Services.
Στην Αθήνα, τα ενοίκια των καταστημάτων στο κέντρο - Ερμού και Κολωνάκι- διαμορφώνονται μεταξύ 100- 130 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, ενώ στα δευτερεύοντα ακίνητα διαμορφώνονται κοντά στα 80 ευρώ ανά τ.μ.. Στα εμπορικά κέντρα, για τα καταστήματα πάνω 100 τ.μ. τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 30- 60 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μικρότερους χώρους τα καταστήματα στα malls μισθώνονται μεταξύ 60- 90 ευρώ ανά τ.μ..
Στη Θεσσαλονίκη, τα μηνιαία ενοίκια στην οδό Τσιμισκή, κυμαίνονται μεταξύ 70-100 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, επίσης στην Τσιμισκή αλλά λίγο χαμηλότερα μεταξύ 30-50 ευρώ ανά τ.μ. και στο τέρμα της οδού μεταξύ 15- 25 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.
ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ
Οι τιμές ενοικίασης των γραφείων έχουν μειωθεί κατά 40%-42%. Στην Αθήνα, τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 11- 18 ευρώ ανά τ.μ. με τις ανώτερες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 14- 18 ευρώ ανά τ.μ. σε περιοχές όπως η πλατεία Συντάγματος και τα πιο καλά ακίνητα στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Στη Λ. Κηφισίας, για τα καλά ακίνητα, οι τιμές είναι μεταξύ 11- 14 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για παλιότερα γραφεία μεταξύ 7- 10 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Συγγρού, για τα νεόκτιστα, τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 10- 12 ευρώ ανά τ.μ. και για τα παλιά μεταξύ 7- 9 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: