Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Αυστηρότερο το σύστημα αναβολών στον στρατό

SHARE
«Ψαλίδι» στις αναβολές σπουδών από τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και πιο αυστηρό σύστημα αναβολών για λόγους υγείας προβλέπει το νέο στρατολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, Φ. Γεννηματά.
Στο ίδιο νομοσχέδιο για λόγους «ισονομίας» καταργούνται τα επιπρόσθετα προνόμια για τους ανυπότακτους "αντιρρησίες συνείδησης" καθώς και των ποδοσφαιριστών που έχουν συμβόλαια με ομάδες εξωτερικού.
Ωστόσο, δίνονται διευκολύνσεις στην αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού.
Πιο αναλυτικά οι ρυθμίσεις που προωθούνται
*Σπουδαστές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
-Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αναβολής κατάταξης για λόγους σπουδών, στους σπουδαστές Κολεγίων
-Ελαττώνεται το όριο ηλικίας για τη χορηγούμενη, στους σπουδαστές των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ), αναβολή από το εικοστό όγδοο στο 26ο έτος της ηλικίας.
*Αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού
Στην περίπτωση που δύο αδέρφια καλούνται ταυτόχρονα στις Ένοπλες Δυνάμεις για εκπλήρωση στρατιωτικής υποχρέωσης, πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επιλέγουν ανεξαρτήτως ηλικίας το ποιος θα καταταγεί. Με τον ισχύοντα νόμο αναβολή δικαιούται μόνο ο μικρός αδελφός.
*Αδυναμία μετακίνησης για λόγους υγείας
Διευρύνεται το χρονικό διάστημα ενός του οποίου εξετάζονται οι στρατεύσιμοι που αδυνατούν να μετακινηθούν για κατάταξη για λόγους υγείας. Με την εν λόγω ρύθμιση οι υγειονομικές επιτροπές και τα ΕΣΣ εξετάζουν τους στρατεύσιμους κατά την ημερομηνία που υποχρεούνται για κατάταξη και μέχρι 5 εργάσιμες μέρες πρι από την ημέρα αυτή.
*Ειδικά στρατολογικά Συμβούλια
Τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια, που εξετάζουν τους κατατασσόμενους εφέδρους πλέον δεν θα έχουν την αρμοδιότητα να τους κρίνουν ως ακατάλληλους για στράτευση.
*Στρατιωτικές υποχρεώσεις ειδικών κατηγοριών ομογενών
Οι ομογενείς που προέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Αλβανία και την Τουρκία να τυγχάνουν των ευεργετημάτων της αναβολής, της μειωμένης θητείας και της απαλλαγής κατά περίπτωση μόνο εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα. Εξαιρούνται από τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι ομογενείς που προέρχονται από τις παραπάνω χώρες προς της αρχικής υπαγωγής τους στις διατάξεις του οικείου άρθρου.
*Ανυπότακτοι
Οι ανυπότακτοι θα μπορούν να διακόπτουν την ανυποταξία τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή και όχι μόνο στις Στρατολογικές Υπηρεσίες και στις Στρατιωτικές Δικαστικές Αρχές, όπως ισχύει σήμερα.
*Ρύθμιση για όσους έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη
Οι ανυπότακτοι που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι 1/1/2016. Βασική επιδίωξη της διάταξης είναι η ίση αντιμετώπιση των ανυπότακτων ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ εκτιμάται ότι η κατάργηση της εκ των υστέρων τακτοποίησης της ανυποταξίας, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την παραμονή των ανυπότακτων εκτός Ενόπλων Δυνάμεων έως τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.
*Κατηγορίες οπλιτών
Τροποποιείται η ισχύουσα διάταξη, επειδή το δικαίωμα των αθλητών που έχουν συμβόλαια με ομάδες του εξωτερικού συνιστά αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση έναντι αυτών που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: