Εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου που θα κρίνει εάν η απεργία στην ΔΕΗ είναι παράνομη και καταχρηστική τελεί η κυβέρνηση η οποία επενδύει στην αγανάκτηση των πολιτών και στον κοινωνικό αυτοματισμό.
Παράλληλα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι από την ιδιωτικοποίηση δεν θα θιγεί το κοινωνικό συμφέρον ενώ διασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όπως και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών από την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εφόσον η απόφαση του δικαστηρίου κάνει δεκτή την προσφυγή της διοίκησης της εταιρίας και κρίνει την απεργία η κυβέρνηση θα σταθμίσει την κατάσταση: κατ αρχήν θα περιμένει να δει αν οι εργαζόμενοι πειθαρχήσουν στην απόφαση του δικαστηρίου, ακολούθως θα αφουγκραστεί την κοινωνία και τέλος θα λάβει υπόψη της τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ πιθανό να πάρει την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών όπως έχει ήδη προειδοποιήσει. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι εφόσον επιμείνει στην πολιτική πυγμής όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν -εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και ναυτεργάτες- αφενός θα απαλλαγεί από το πρόβλημα της απεργίας και αφετέρου θα κερδίσει την κοινή γνώμη.
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα είναι σαφές και σταθερό ως προς την αντιμετώπιση των αντιδράσεων ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η πρόοδος περνά μέσα από αυτές και ότι δεν θα επιτρέψει στους συνδικαλιστές να επιβάλλουν οικονομική πολιτική στην χώρα. Άλλωστε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν είναι μέσα στην συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, το κατά πόσο θα υλοποιηθούν θα βαρύνει στην κρίσιμη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα τον Σεπτέμβριο.
Βεβαίως, η κυβέρνηση παρακολουθεί και τις εξελίξεις στην Βουλή σε συνάρτηση με την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει την διαδικασία συνεννόησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να προκαλέσει δημοψήφισμα. Στο θέμα παρενέβη χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης με ανακοίνωσή του με την οποία επιτίθεται στον κ. Αλέξη Τσίπρα με σαφή στόχο να αποδομήσει την κίνηση και να μειώσει την δυναμική της στο πολιτικό προσωπικό και στην κοινωνία. Υποστηρίζει ότι «η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα δεν είναι να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να προκαλέσει δημοψήφισμα τάχα για τη ΔΕΗ, αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή”. Ακολούθως επισείει και τις συνέπειες της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ: “Οι πολίτες είναι υποψιασμένοι για τα καιροσκοπικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα με τους απολιθωμένους και καταδικασμένους στη συνείδησή τους συνδικαλιστές των προνομίων. Και δεν διστάζει, για να πετύχει τον σκοπό του, να παριστάνει τάχα τον επαναστάτη του διακόπτη της ΔΕΗ. Χωρίς να σκέφτεται ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε τον τουρισμό μας, ούτε και τους Έλληνες πολίτες».
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετύχει την συγκέντρωση των 120 υπογραφών ειδικά μετά τις επιφυλάξεις που έβαλε το ΚΚΕ.
Ενώ η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται βέβαιη ο προβληματισμός των γαλάζιων βουλευτών συνίσταται στο τί συνέπειες θα έχει στην κοινωνία η κίνηση της κυβέρνησης και πόσο θα επηρεάσει τους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων που θα καταγραφούν στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Οι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι ικανοποιημένοι από τους μέχρι τώρα χειρισμούς. Το κυβερνητικό επιτελείο αντί να προβάλλει τα επιχειρήματα υπέ της ιδιωτικοποίησης άφησε το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει το θέμα προβάλλοντας ότι διαφυλαχθούν τα εργασιακά και κοινωνικά συμφέροντα από την ιδιωτικοποίηση. Και μόνο με αυτό προσέδωσε αρνητικό πρόσημο στον εγχείρημα ενώ το όποιο όφελος από την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας πιστώνεται στο ΠΑΣΟΚ.
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου