''ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ''...

Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Στην ατυχή συγκυρία της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου την περασμένη Πέμπτη αναφέρεται με άρθρο του στους Financial Times ο Ralph Atkins, αναφέροντας ότι οι χρηματαγορές ακόμα δεν είναι ασφαλείς ...
σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Συμπληρώνει δε πως εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης δυσμενών επιπτώσεων, όπως διεφάνη από τα πρόσφατα γεγονότα με τη Banco Espirito της Πορτογαλίας.

Αρχικά, αναφέρει, οι ελπίδες ότι η Αθήνα θα μπορέσει να συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ από την πώληση τριετών ομολόγων ήταν πολλές. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την έξοδο στις αγορές, οι ανησυχίες “χτύπησαν κόκκινο” με αφορμή τη βιωσιμότητα της Banco Espírito Santo. Μέχρι να ξημερώσει η Πέμπτη, οι αγορές της Ευρωζώνης είχαν αποδυθεί σε αθρόο ξεπούλημα.

Χαρακτηρίζει δε “σωτήρια” την αναπόφευκτη υπαναχώρηση της ελληνικής έκδοσης. Τον περασμένο Απρίλιο, η Ελλάδα επέστρεψε θριαμβευτικά στις διεθνείς χρηματαγορές με την έκδοση πενταετών ομολόγων, με τις προσφορές να φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.  

Η ισχυρή ζήτηση ήταν τότε αντίδραση στις ανησυχίες των πιστωτών για ένα πιθανό ατύχημα στην Αθήνα ή για την απομάκρυνσή της από το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Αποδεικνύοντας ότι έχει πρόσβαση στις αγορές και μέσω της έκδοσης ομολόγων, η Ελλάδα προσπαθεί να ενθαρρύνει τους ξένους επενδυτές τους οποίους έχει άμεση ανάγκη

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog