Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

OI AΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

SHARE
Σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση εξελίχθηκε η απόφαση της κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εργαζόμενων στηΔΕΗ το πρωί του Σαββάτου. H κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, ανέφερε: «Όπως από... 
την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».
Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Bήμα FM ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδ. Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι «όσοι δεν παραλάβουν τα φύλλα πορείας, θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα απολυθούν».
«Δύσκολη αλλά αναγκαία για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την απόφαση. Να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ παράνομη και καταχρηστική
«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί.
«Καλούμε την κυβέρνηση έστω και αυτή την ώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ», καταλήγει.
Με την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλέει και το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου «κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις». Ζητά «ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζονται και η ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγο για «ασκήσεις πυγμής» και χαρακτηρίζοντας «επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας» τη «διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και την εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη 'μικρή ΔΕΗ'». Ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, έκανε λόγο για «επιστράτευση που γίνεται για να συνεχιστεί το ξεπούλημα».
Την ενόχλησή του εξέφρασε μέσω Tweeter και το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΝΔ, Κώστας Πουπάκης, υποστηρίζοντας ότι «Στην ΕΕ του κοινωνικού διαλόγου,αδιανόητη η λήψη σοβαρών αποφάσεων σε ελεγχόμενα θερινά τμήματα ή μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου!!» και ότι «Στην ΕΕ του κοινωνικού διαλόγου,αδιανόητη η επιβολή νόμων με επιστράτευση (εργαζ.ΔΕΗ-Καθηγητ) ή με ΜΑΤ σε καθαρίστριες & οπαδούς κομμάτων».
«Η εκτελεστική εξουσία κουρελιάζει ξανά το Σύνταγμα» σχολιάζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ. «Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό» αναφέρει η ΓΣΕΕ, και σχολιάζει ότι η κυβέρνηση «επικαλείται δήθεν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ως άλλοθι για να ξεδιπλώνει τις συνήθεις αντιδημοκρατικές πρακτικές της». Ξεκαθαρίζει δε ότι «συμπαρατασσόμαστε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ» γεγονός που ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο να προσφέρει θεσμική κάλυψη στο δευτεροβάθμιο και να συνεχιστεί η απεργία.
Η επιχείρηση
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η ΔΕΗ, ανέφερε τα εξής: «Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική ενώ ταυτόχρονα διέταξε και την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων, εξέδωσε νέα ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με την οποία συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου (5/7). Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ επέβαλε νέα μείωση της παραγόμενης θερμικής ισχύος, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η Υδροηλεκτρικής ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης. Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία τους και καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για την άμεση λύση της απεργίας και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών".
Η κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα στους απεργούς ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την επιστράτευση ενώ παίρνει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει κι άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε καταλήψεις εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Η σύγκρουση έφτασε στα άκρα όταν η αντίδραση των απεργών ήταν ότι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Χθες μετά την απόφαση του δικαστηρίου η ΓΕΝΟΠ κήρυξε νέα απεργία τονίζοντας ότι έχει συμμορφωθεί με το σκέλος της απόφασης για διάθεση μεγαλύτερου αριθμού εργαζόμενων στο προσωπικό ασφαλείας. «Θα συνεχιστεί η απεργία» υπογραμμίζουν από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ οι κ.κ. Παντελής Καραλευτέρης και Γιώργος Μπίτζας. «Θα διορθώσουμε τον αριθμό του ποσοστού που πρέπει να είναι εξαιρούμενο, δηλαδή του προσωπικού ασφαλείας, για το οποίο κρίθηκε παράνομη η απεργία και θα συνεχίσουμε την απεργία» σημείωσε μιλώντας στον Σκάι ο κ. Μπίτζας.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: