Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τον Μάρτιο του 2015 οι προσφορές για τα πετρέλαια του Κατακόλου

SHARE
Τον Μάρτιο του 2015 αναμένονται οι προσφορές από τις πετρελαϊκές εταιρίες για τις έρευνες στα 20 οικόπεδα στο Ιόνιο, μεταξύ αυτών και του Κατακόλου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασαν σήμερα ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 
Θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο τουλάχιστον για την αξιολόγηση των προσφορών και στα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να έχουν οριστεί οι ανάδοχοι.
Κατά την παρουσίαση του ΥΠΕΚΑ σημειώθηκε παράλληλα το ισχυρό ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρίες που προέκυψε από την παρουσίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Ενδιαφέρον που αποδίδεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφενός στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, με βάση τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν και αφετέρου στη συνέπεια που έχει επιδείξει ως τώρα το ελληνικό Δημόσιο ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και στην επείγουσα ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών.
Στην παρουσίαση μετείχαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου, όπως οι Exxon, Chevron, Total, Noble, Anadarco, BP, ENEL, κ.ά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠΕΚΑ το φθινόπωρο θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν:
-Η εκπόνηση της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
-Η δημοσίευση της ΚΥΑ για την κατανομή του περιφερειακού φόρου μεταξύ Περιφερειών και Δήμων.
-Η στελέχωση της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων) με αποσπάσεις αλλά και νέες προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Στόχος είναι να "τρέξει" η διαδικασία μέχρι την προκήρυξη από το υπουργείο ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και η αξιολόγηση των προσφορών να γίνει από την ΕΔΕΥ, επικεφαλής της οποίας έχει οριστεί η καθηγήτρια κα Σ. Σταματάκη.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, από τις σεισμικές έρευνες μέχρι τη δημοσιοποίηση του χάρτη των θαλάσσιων «οικοπέδων» δεν υπήρξε οποιασδήποτε μορφής αντίδραση από τις συνορεύουσες χώρες.
Τα έσοδα του Δημοσίου εκτός από τη φορολογία (20%) και τον περιφερειακό φόρο (5%) περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος. Η προκήρυξη θα αποκλείει σύμφωνα με πληροφορίες τις off shore εταιρίες από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, όπως και τη συμμετοχή μιας εταιρίας σε διαφορετικές κοινοπραξίες για την ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα (οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να κυρωθούν από το Β´ θερινό τμήμα της Βουλής), για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: