Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μετωπική ρήξη στην Ε.Ε. για το Σύμφωνο

SHARE
Με την Γερμανία να επιμένει στην απαίτησή της για αλλαγή -με αυστηρότερους όρους- της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και την Γαλλία να αναζητά μια συμβιβαστική λύση με την πλειονότητα των χωρών μελών που διαφωνούν με την Merkel λήγουν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.. Οι αγορές έχουν αντιδράσει αυξάνοντας τα spreads των κρατικών ομολόγων στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Την υπέρβαση του αδιεξόδου αναζητούν από την πλευρά της Κομισιόν, με προτάσεις για αλλαγές οι οποίες δεν θα απαιτούσαν την εκ νέου διαδικασία έγκρισης του Συμφώνου από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Κεντρικό σημείο διαφωνίας παραμένει η απαίτηση της Γερμανίας για στέρηση δικαιωμάτων ψήφου από τις χώρες-μέλη που θα εμφανίζουν παρατεταμένη και επίμονη απόκλιση από τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου για το έλλειμμα και το χρέος.
Μεταξύ των προτάσεων της Γερμανίας παραμένει η διαδικασία "ελεγχόμενου χρεοστάσιου" στο πλαίσιο ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στο οποίο θα προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και δεν θα περιλαμβάνει το ταμείο των 750 δισ. ευρώ που συστάθηκε τον Ιούνιο και λήγει στα μέσα του 2013. Όλα τα θέματα της διαφωνίας αφορούν και αγγίζουν την περίπτωση της Ελλάδας καθώς θα διαμορφώσουν το καθεστώς των σχέσεών της με τις Βρυξέλλες μετά την λήξη του Μνημονίου.
Η "λύση" με την μορφή συμβιβασμού είναι πιθανό να προέλθει από μία συμφωνία που θα παραπέμπει τις οριστικές προτάσεις για αλλαγές το Σύμφωνο για το 2013. Την αντίθεση του στην γερμανική πρόταση για στέρηση δικαιωμάτων ψήφου, που διχάζει την Ε.Ε., εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
"Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για τις κυρώσεις, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί", δήλωσε.
Μια τέτοια εξέλιξη, υπογράμμισε, υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν έχουμε καταρχήν καμία αντίρρηση, θα είναι θετικό να περιβληθεί αυτός ο μηχανισμός μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που η κάθε χώρα, το κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία και τις απόψεις, την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία.
Ξεχωριστά ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "το μήνυμα μας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, της πορείας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας μας, αλλά και της βούλησης όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς".
"Μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για έναν ισχυρό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η κρίση του χρέους της χώρας μας και οι επιθέσεις από τις αγορές", είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι "εμείς ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και σήμερα συζητιέται αυτό το πολύ μεγάλο θεσμικό πρόταγμα".
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρόκειται για μια θεσμική αλλαγή ουσιαστικής φύσης, για την οποία "εμείς είμαστε θετικά διατεθειμένοι από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως η ουσία των αλλαγών αυτών πρέπει να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τη σταθεροποίηση, αλλά και την ανάπτυξη".
"Την ανάπτυξη που φέρνει δουλειές και που κάνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση ανταγωνιστική μέσα από την πράσινη ανάπτυξη", εξήγησε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως "για αυτό και θα επιμείνουμε, στη θέση των σοσιαλιστών αυτός ο μηχανισμός να έχει και αυτή τη διάσταση".
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: