Σε «τροχιά» ρήξης βρίσκονται οι σχέσεις ΑΔΕΔΥ και κυβέρνησης αυτή τη φορά για το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι συνεπάγονται περικοπές μισθών και επιδομάτων σε όλο το εύρος του δημοσίου τομέα.
Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισε το νέο μισθολόγιο «όχημα» παγίωσης και διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι... αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, λόγω του μνημονίου.
Απαίτησε να γίνει άμεσα διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και διευκρίνισε ότι στόχος της ΑΔΕΔΥ είναι ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στον βασικό μισθό, θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο και θα διαμορφώνει μια νέα βάση εκκίνησης στους εισαγωγικούς μισθούς.
Στελέχη του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι δεν θα αποδεχτούν μια διαδικασία διαβούλευσης και «διαλόγου» που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις. «Αν δεν μας γνωστοποιήσει η κυβέρνηση ποιος θα είναι ο βασικός μισθός και ποιο θα είναι το σύνολο των κονδυλίων για τις μισθολογικές δαπάνες των δημοσίων υπαλλήλων, δεν έχουμε αντικείμενο συζήτησης για το ενιαίο μισθολόγιο», αναφέρουν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, που προετοιμάζονται για να παρουσιάσουν τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου τις θέσεις τους για το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Παράλληλα την Πέμπτη 7 Οκτώβρη η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει 24ωρη απεργία με αιτήματα οικονομικά και θεσμικά με κεντρικό σύνθημα «Να ακυρώσουμε το Μνημόνιο». «Κλειδί» του διαλόγου για το ενιαίο μισθολόγιο θα αποτελέσει ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου. Η ΑΔΕΔΥ προτείνει τα 1.300 ευρώ, ενώ στην κυβέρνηση υπάρχουν προτάσεις που τοποθετούν τον αρχικό μισθό 1.100 ευρώ σε μία προοπτική εξίσωσης με τον ιδιωτικό τομέα.
Στον αρχικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν τα επιδόματα που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης, ανθυγιεινής εργασίας, που εισπράττουν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπολογιστή.
Κριτήρια
Κυβερνητικός στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμόρφωση ενός ενιαίου βασικού μισθού που θα ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης. Το επίδομα θέσης θα συνδεθεί με την παραγωγικότητα και θα καταβάλλεται με αντικειμενικά κριτήρια.
Μόνο για επιδόματα δαπανήθηκαν περίπου 7,1 δισ. ευρώ, στο σύνολο των 18,6 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των μισθολογικών δαπανών για το 2009. Οι δημόσιοι υπάλληλοι (υπουργεία και ΝΠΔΔ) λαμβάνουν περίπου το 50% των επιδομάτων, περίπου 3,7 δισ., και ακολουθούν οι στρατιωτικοί με 2,2 δισ. σε επιδόματα και οι γιατροί του ΕΣΥ με 735 εκατ. ευρώ.
Τις μικρότερες αποδοχές, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, λαμβάνουν οι νεοεισερχόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (1.260 ευρώ). Ο μέσος όρος των αποδοχών στα περισσότερα υπουργεία κυμαίνεται κοντά στα 1.500 ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών εκτινάσσονται οι μεικτές αποδοχές των νεοεισερχομένων στα 2.309 ευρώ.
Ειδικά επιδόματα -Τα σχέδια για τις περικοπές
Το νέο μισθολόγιο θα φέρει περικοπές σε ειδικά επιδόματα, αμοιβές επιτροπών και πλασματικές υπερωρίες. Ειδικότερα προβλέπει την κατάργηση διαφόρων ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 460 εκ. ευρώ ετησίως. Επίσης θα καταργηθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και θα υπάρχει έλεγχος στη σύνθεση των επιτροπών και εξορθολογισμός στις αμοιβές των συμμετεχόντων. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά ενός δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010
SHARE
Author: ellinas verified_user
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου