Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Σχέδιο κατά Σαμαρά σε εξέλιξη…

SHARE
Η ιδέα της «επανένωσης της κεντροδεξιάς» που προέκυψε ξαφνικά. Ποιοι προωθούν το σχέδιο, πώς και γιατί. Τι λένε στην Ρηγίλλης
Από τον Πέτρο Τρουπιώτη ptroupiotis@yahoo.gr Με «Δούρειο Ίππο» την περίφημη «επανένωση της κεντροδεξιάς» φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει να μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο για τον εγκλωβισμό, την μείωση της επιρροής του και τελικά της απομάκρυνσης του Α Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ.
Αργά άλλα σταθερά το σχέδιο αυτό έχει μπει σε πράξη , με δηλώσεις και τοποθετήσεις, πολιτικών ακόμα και μέσα από την ΝΔ που ζητούν να υπάρξει μια «μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη –αντίβαρο στο ΠΑΣΟΚ». Με πρόσχημα την ιδέα της επανάκαμψης στην εξουσία της κεντροδεξιάς , που συμφώνα με την θεωρία αυτή μπορεί να…
γίνει μόνον «αν η πολυκατοικία ενωθεί και πάλι», έχουν ξεκινήσει προτάσεις από διαφορές πλευρές για συζητήσεις «ανάμεσα στις δυνάμεις του χώρου», για «να βρεθούν κοινές συνισταμένες»και για « να δούμε αυτά που μας ενώνουν» , όπως λένε όσοι προτείνουν μια τέτοια προοπτική.
Το βασικό επιχείρημα-δόλωμα ολων αυτών που κάνουν τις σχετικές προτάσεις είναι η επιστροφή στην εξουσία. Μόνον μια ενωμένη παράταξη , λένε , μπορεί να χτυπήσει με αξιώσεις το ΠΑΣΟΚ και να μπορέσει άμεσα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και έτσι να έχει προοπτική για την εξουσία.
Η εξουσία λοιπόν , μπαίνει ως κεντρικό ζήτημα ( περίπου ως αυτοσκοπός) κάτω από το οποίο οφείλουν και πρέπει να κρυφτούν όλες οι κάθε είδους διαφορές. Και βεβαία , αυτό γίνεται γιατί είναι σαφές πως στην εξουσία ή μέσω αυτής είναι πολλοί που βλέπουν το δικό τους μέλλον .Και όχι μόνον βουλευτές. Μάλιστα , το δόλωμα της εξουσίας είναι τώρα για στελέχη και ψηφοφόρους του κεντροδεξιού χώρου πολύ πιο ελκυστικό απ΄ότι παλαιότερες εποχές, μια και ως πρόσφατα τα στελέχη αυτά είχαν «γευτεί» την εξουσία και τα κάθε είδους οφέλη της…. Στενός, διαχρονικά, συνεργάτης του Α. Σαμαρά μας έλεγε πως στην Ρηγίλλης είναι « κάθετα αρνητικοί και αντίθετοι σε τέτοιες σκέψεις που αποτελούν όχημα για να διώξουν κάποιοι τον Αντώνη από την θέση που του έδωσαν οι ψηφοφόροι του χώρου Του ηγέτη της κεντροδεξιάς»
Η βασική ιδέα του σχεδίου, που στην δημοσιότητα ενεφανίσθη από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, τον κ Καρατζαφερη ( χωρίς να σημαίνει ότι μόνον αυτός είναι πίσω από την οργάνωση του), είναι πως θα πρέπει να υπάρξει μια συνένωση των δυνάμεων του κεντροδεξιού χώρου που τώρα , κατακερματισμένες όπως είναι , δεν μπορούν ίσως να συγκροτήσουν πλειοψηφικό ρεύμα που να διεκδικήσει με αξιώσεις την διακυβέρνηση της χωράς.
Μάλιστα η προοπτική της ίδρυσης κόμματος από την κ Μπακογιάννη , άλλα και γενικότερα η αποστροφή των πολιτών από την πολίτικη, βοηθά στην κατεύθυνση αυτή και ίσως πείθει περισσότερο κόσμο , που βλέπει την ιδέα «ιδεαλιστικά» άλλα και «ρεαλιστική για την επιτυχία του στόχου».
Βεβαία ο κ Καρατζαφέρης φέρνει προς συζήτηση το ζήτημα φοβούμενος πως οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν το κόμμα του στις επόμενες εκλογές σε συρρίκνωση και ίσως μάλιστα και εκτός κοινοβουλίου
Την συνένωση της κεντροδεξιάς , μετά τον κ Καρατζαφερη, επανέφεραν στο προσκήνιο, για δικούς τους όμως λογούς , και άλλα στελέχη του ΛΑΟΣ , όπως ο κ Βορίδης, που φαίνεται να <πνίγεται» τα πλαίσια του κόμματος του. Έτσι μίλησε και αυτός για τέτοια προοπτική , η όποια ουσιαστικά θα του έδινε την ευκαιρία να μετακινηθεί προς πιο φιλελεύθερες απόψεις και κυρίως σε χώρο που να έχει γενικότερο μέλλον και κυβερνητικό. Το νήμα έπιασαν και ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ , κυρίως από την πλευρά των Καραμαλικών, οι όποιοι βρίσκονται αυτή την στιγμή « στην κομματική απομόνωση». Έτσι , ελπίζουν πως με ανακάτεμα της τράπουλας στον χώρο της κεντροδεξιάς και με ανακατανομή θέσεων που θα προκύψει, μπορεί και αυτοί να βρουν και πάλι ρολό. Άλλη κατηγορία βουλευτών της ΝΔ που μπήκε στο ίδιο χορό είναι κάποιοι που μάλλον βλέπουν το θέμα «πιο αγνά» και έχουν ως όραμα την ενωμένη κεντροδεξιά. Μόνον που όπως τους είπε μάλιστα συνεργάτης του Πρόεδρου της ΝΔ, σε συζήτηση που είχε με δυο εξ αυτών στην Βουλή, « βλέπουν το λαχταριστό τυράκι , άλλα όχι την τεραστία φάκα που υπάρχει πίσω»… Από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη δεν υπάρχουν προς το πάρων επίσημες αναφορές στο σχετικό θέμα, μια και εκτιμάται πως κάτι τέτοιο θα « υπονόμευε» στην ουσία την προσπάθεια για ίδρυση κόμματος ενώ θα «στένευε τον πιθανό ορίζοντα του» στα πλαίσια της δεξιάς. Αυτό βεβαία δεν σημαίνει ότι η ίδια και οι συνεργάτες της δεν παρακολουθούν τις σχετικές κινήσεις με μεγάλη προσοχή. Συνεργάτες του Α Σαμαρά, επισημαίνουν πως το σχέδιο είναι αρκετά έξυπνα οργανωμένο και έχει όλα τα στοιχειά να πείσει τον μέσο ψηφοφόρο του χώρου. Μάλιστα λένε πως ίσως, ανάλογα και με το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, να αποτελέσει τότε κεντρικό θέμα προώθησης από όσους επιθυμούν αλλαγές στον χώρο Γι αυτό , εκτιμάται , ότι πρέπει « να αντιμετωπίσει και πνιγεί, εν τη γενέσει του>» αφού θα μπορούσε στην πορεία να προκαλέσει προβλήματα στο Α Σαμαρά, όπως ότι δεν δέχεται κάτι τέτοιο μόνον και μόνον για να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού.
Γιατί βεβαία, το όλο σενάριο προβλέπει έκτος από συζητήσεις για δημιουργία «ενός νέου , μεγάλου και ενωμένου χώρου» και την ανεύρεση ενός προσώπου που θα είναι περά και πάνω από τις αντιθέσεις των σημερινών ηγετικών στελεχών . Άρα έτσι , η μπάλα παίρνει και τον Α σαμαρά άσχετα αν πριν λίγο καιρό εξελέγη πανηγυρικά ηγέτης του κόμματος που εκφράζει παραδοσιακά τον χώρο. Και θα τον οδηγήσει όπως φαίνεται σε πρώτη φάση ως έναν εκ των ηγετών των «συνιστάμενων» του χώρου. Κάτι βεβαία που είναι σαφές , λέγω και της ιδιομορφίας της κεντροδεξιάς ότι θα τον οδηγήσει στην «αποστρατεία» από την ηγεσία.
Ο Κ Καραμανλής και οι άλλοι
Με ευκαιρία αυτή την κίνηση, κάποιοι που νοιώθουν τώρα παραγκωνισμένοι προωθούν , έστω ως προσωρινή ενωτική λύση την επιστροφή στην ηγεσία του χώρου του Κ Καραμανλή. Του τελευταίου πρωθυπουργού της παράταξης, όπως λένε με επιρροή στην βάση και λόγω ονόματος. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι βέβαιο ότι επιδιώκει κάτι τέτοιο άλλα είναι βέβαιο ότι δεν κάνει κάτι για να το αποτρέψει και όπως λένε «άσπονδοι φίλοι του» δεν θα έλεγε όχι αν του το ζητούσαν « για το καλό της παράταξης».
Υπέρ αυτής της προοπτικής είναι ο Γ Σουφλιάς, που νοιώθει προδομένος από την παράταξη του και ίσως ελπίζει πως έτσι θα τιμωρήσει την σημερινή ηγεσία άλλα και μπορεί να έχει πιθανότητα είτε για κάτι μεταβατικό είτε για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Τους ιδίους στόχους έχει και ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής ο Δ Σιουφας, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά στην γωνία . Δεν έχει όμως πότε εγκαταλείψει την ιδέα να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ πιστεύει πως μπορεί να αποτελέσει και συνδετικό κρίκο της κεντροδεξιάς. Και βεβαία θα ήθελε να «τιμωρήσει» τον Α Σαμαρά για την « πρόωρη αποστρατεία του».
Για δικούς τους λογούς την σχετική ιδέα συζητούν ο Β Μειμαράκης , που γενικότερα θα ήθελε να παίξει τον ρολό του « συνδετικού ιστού του χώρου» άλλα και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος μέσω της οποίας μπορεί πιστεύει να βρει ηγετικό ρολό.
Άλλοι βουλευτές που αναφέρονται στο ζήτημα , όπως ο Μανώλης Κεφαλλογιανης ή ο Χ Ζωής, μάλλον το κάνουν από καθαρά ιδεαλιστικούς λογούς , χωρίς να έχουν προθέσεις περιθωριοποίησης του Α. Σαμαρά, ενώ άλλοι όπως ο κ Αντώναρος , μπορεί να προβλέπουν σε επάνοδο Καραμανλή.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: