Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Σύγκρουση εργαζομένων – εκδοτών για τις απολύσεις στον Τύπο

SHARE
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται δημοσιογράφοι και εκδότες -για πρώτη φορά στον Τύπο μετά τη δεκαετία του ’80- με αφορμή την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης από την ΕΣΗΕΑ, στα συγκροτήματα του ΔΟΛ (“Βήμα”, “Νέα”, “Εξέδρα”) και του Πήγασου (“Έθνος”, “Ημερησία”, “Goal News”).
Η απεργία αρχικά κηρύχθηκε από την Ένωση Προσωπικού (ΕΠΗΕΑ) και στηρίζεται από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΤΗΠΤΑ (τεχνικοί Τύπου) λόγω σειράς απολύσεων, κυρίως διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, αλλά και των προγραμμάτων δραματικής συρρίκνωσης προσωπικού που έχουν ήδη εξαγγελθεί και επικρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων.
Μόνο προχθές απολύθηκαν 11 εργαζόμενοι από τον όμιλο του Πήγασου, ενώ στους 4 απολυθέντες του ΔΟΛ προστέθηκαν χθες άλλοι 12 από το μάρκετινγκ περιοδικών και ενθέτων. Η κήρυξη της 48ωρης απεργίας στους δύο μεγαλύτερους Ομίλους ΜΜΕ της χώρας από την ΕΣΗΕΑ χθες το μεσημέρι είχε αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διάσπασης του μετώπου των εργαζομένων στον Τύπο (όπως έχει διαμορφωθεί από τα σωματεία των δημοσιογράφων, του διοικητικού προσωπικού και των τεχνικών Τύπου), στη λογική του “διαίρει και βασίλευε”.
Ορισμένοι δημοσιογράφοι αμφισβήτησαν τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων βάσει των οποίων έλαβε την απόφαση της 48ωρης απεργίας η ΕΣΗΕΑ και ζήτησαν νέες γενικές συνελεύσεις χθες το απόγευμα, τόσο στον ΔΟΛ όσο και στον Πήγασο, οι οποίες έγιναν. Κατά τη διάρκειά τους αναπτύχθηκε ένα απίστευτο κλίμα διχασμού αλλά και τρομοκρατίας απέναντι στους εργαζόμενους, που δικαιολογημένα ανησυχούν για τη δουλειά τους.
* Στον ΔΟΛ, επιτείνοντας το κλίμα αυτό, ο διευθυντής του “Βήματος” ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι, εάν δεν αποδοκιμάσουν την απεργία της ΕΣΗΕΑ, θα αναστείλει την κυκλοφορία του καθημερινού “Βήματος” -βρίσκοντας και ο ίδιος μια “ηρωική” διέξοδο ώστε να υλοποιήσει με το μικρότερο δυνατό προσωπικό κόστος μια ειλημμένη απόφαση.
Όμως και στην περίπτωση που οι δημοσιογράφοι αναστείλουν την απεργία προκειμένου να “σώσουν” την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας (για πόσο;) θα έχει καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην ενότητα των εργαζομένων. Στη γενική συνέλευση που γινόταν μέχρι αργά χθες βράδυ, παρουσία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, εργαζόμενοι ζητούσαν από την ΕΣΗΕΑ να κηρύξει απεργία σε όλες τις εφημερίδες.
* Στο συγκρότημα του Πήγασου επικράτησε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων και διάχυτος φόβος για το μέλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι, αν και οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν ότι θα συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, εν τούτοις μερίδα εργαζομένων έβαλε κάλπες, από μία στο “Έθνος”, στην “Ημερησία” και τη “Goal News”, προκειμένου να καταγράψει τη βούληση των εργαζομένων για απεργία ή μη και παρά την αντίθετη γνώμη των εκπροσώπων τους στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
Από την ψηφοφορία στην “Ημερησία” καταγράφηκαν 21 ψηφοδέλτια υπέρ της απεργίας και 31 κατά. Στο “Έθνος” 16 ψήφισαν υπέρ της απεργίας, 32 κατά της απεργίας και 70 υπέρ της απεργίας σε όλο τον Τύπο. Παρά το αρνητικό κλίμα, η 48ωρη απεργία φαίνεται ότι έχει πιθανότητες επιτυχίας στους δύο Ομίλους.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: