Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Κάρτες ...έτοιμες για όλα

SHARE
Επικίνδυνο παιχνίδι με τα προσωπικά δεδομένα παίζει η κυβέρνηση. Την αντικατάσταση της αστυνομικής ταυτότητας με την πολυχρηστική “Κάρτα του Πολίτη” έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Η κάρτα θα περιέχει σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις... λεπτομέρειες για τον κάτοχό της, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για τις συναλλαγές του με το δημόσιο. Ανάλογη κάρτα μελετά να εισάγει και το Υπουργείο Οικονομικών, για τις οικονομικές συναλλαγές.
Οι λεπτομέρειες των αλλαγών θα συζητηθούν το απόγευμα σε κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για το θέμα το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, και τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρ. Παπουτσή, Κ. Σκανδαλίδη, Ανδρ. Λοβέρδου και Λ. Κατσέλη.
Σε ό,τι αφορά την κάρτα του υπουργείου οικονομικών, θα είναι επίσης ηλεκτρονική και θα αναγράφει το ΑΦΜ του φορολογούμενου. Οι αποδείξεις από τις συναλλαγές του θα “φορτώνονται” αυτόματα στην κάρτα και έτσι δεν θα χρειάζεται η συλλογή αποδείξεων.
Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο η ηλεκτρονική αυτή κάρτα να εκδίδεται από τις τράπεζες και να λειτουργεί ταυτόχρονα ως χρεωστική.
Όπως σημείωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «η κάρτα είναι ένας τρόπος να εξοικειωθεί ο πολίτης με τη λογική της χρεωστικής κάρτας - που είναι διαφορετική από την πιστωτική - κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, γιατί έτσι περνάμε όλο και περισσότερο στη μη χρήση μετρητών, που είναι απαραίτητο για το ελληνικό οικονομικό σύστημα».
Δεν ξέρω ποιος εγκέφαλος σκέφτηκε την «κάρτα αγορών», για να ελαφρώσει την αναποτελεσματική Εφορία από τον έλεγχο των καταστημάτων, αλλά σίγουρα το σύστημα δεν αρμόζει σε μια ελεύθερη κοινωνία. Θα δημιουργήσει ντε φάκτο τεράστιες βάσεις δεδομένων, όπου ο μοναδικός ΑΦΜ μας θα συνδυάζεται με τα γούστα μας σε αγορές.
Κάποιοι θα γνωρίζουν π.χ. ότι εγώ αγοράζω το Χ φάρμακο και το Ψ βιβλίο. Οσο κι αν σπεύσουν να μας διασφαλίσουν -στα λόγια- οι κυβερνώντες, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα προστατεύσουν αυτά τα δεδομένα, όπως δεν προστάτευσαν πολλά άλλα. Αντίθετα, στρώνουν το τραπέζι στις τράπεζες (που θα εκδίδουν και τις κάρτες), στο μάρκετινγκ και σε κάθε λογής Μεγάλο Αδελφό.
**Αν του χρόνου μάθετε πως οι δύο κάρτες θα "συγχωνευτούν" σε μία ..μη σας φανεί παράξενο.Είναι ο καιρός των συγχωνεύσων ..γενικώς.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: