ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «Η μόνη λύση στην κρίση είναι η επιστροφή στη φύση!»

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Η Τίνα Λυμπέρη γεννήθηκε στην Αυστραλία και τα τελευταία χρόνια μένει στην Αμαλιάδα. Διαθέτει πτυχίο Ηλεκτρονικού Μηχανικού, Εκπαιδευτικού Ενηλίκων αλλά και Παραγωγού Βίντεο, όμως από το 2010 ασχολείται ενεργά με την permaculture/αεικαλλιέργεια για την οποία πιστεύει πως είναι λύση για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα...

Γράφει εκπαιδευτικά άρθρα στο blog της (www.kangouro.gr) και διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάριαπροκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες σε ένανεναλλακτικό τρόπο ζωής μέσα από τον οποίο θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα μας τα όνειρα για μια ευχάριστη και αρμονική ζωή...

Για όλα τα παραπάνω, η «Εν Οίκω» συζήτηση μαζί της παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον….

 

Γιώργος ΓουβιάςΠως θα χαρακτήριζες τη σχέση σου με το Περιβάλλον;

Μπαίνουμε στα βαθιά κατευθείαν και μ’ αρέσει! Η σχέση μου με το Περιβάλλον είναι ταυτόσημη με την σχέση που έχω με τον εαυτό μου. Τα πάω πολύ καλά με το Περιβάλλον, το αγαπώ και το σέβομαι βαθύτατα. Αν κατανοήσουμε πως το περιβάλλον είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του όλου οργανισμού που ονομάζουμε Γη, τότε θα αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό προς αυτό. Πιστεύω πως αυτό που κάνουμε στο περιβάλλον είναι μια προβολή του πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Ψαχνόμαστε σε σημεία που δεν έχουν νόημα και έτσι τιμωρούμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον. Οτιδήποτε κάνουμε στο περιβάλλον, επηρεάζει και εμάς. Αν το μολύνουμε, μολύνουμε και τον εαυτό μας, γιατί τρεφόμαστε από αυτό! Μου κάνει εντύπωση πως δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα. Αν βρούμε το νόημα μέσα μας, αυτομάτως επιδιορθώνεται και η σχέση μας με το περιβάλλον, γιατί αν φροντίζουμε τον εαυτό μας, θα θέλουμε αυτομάτως να φροντίζουμε και τη Γη.


Κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει στρέψει τους πολίτες σε έναν πιο εναλλακτικό τρόπο ζωής;

Αυτή η κρίση έχει επέλθει στον κόσμο επειδή και μόνο ζούμε με τον πλέον συμβατικό τρόπο, ο οποίος έχει τη βάση του στον καπιταλισμό και στις ψεύτικες αξίες, τα οποία για να ευδοκιμήσουν καταστρέφουν και μονοπωλούν το περιβάλλον μας. Όσο λιγότερο συμμετέχουμε σε αυτή την καταχρηστική οικονομία, τόσο το καλύτερο. Αυτό που ονομάζουμε τώρα «εναλλακτικό» τρόπο ζωής ήταν ο κανονικός τρόπος ζωής. Απλά έχουμε υποστεί την πιο αποτελεσματική μαζική πλύση εγκεφάλου που έχει δει ο πλανήτης μας με την εισβολή των Μέσων Μαζικού Ελέγχου (ΜΜΕ) και του καπιταλισμού τα οποία έχουν καταφέρει να μας πείσουν πως δίχως «πράγματα» είμαστε ένα τίποτα. Αφότου όμως έπρεπε να έρθει η κρίση για να κατανοήσουμε κάποια βασικά, ας τη δούμε ως μια καταπληκτική ευκαιρία να βρούμε την ηρεμία μας, να πετάξουμε όλα αυτά που νομίζουμε πως ξέρουμε, να κοιτάξουμε ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες, να απλοποιήσουμε τη ζωή μας και να βάλουμε τη δημιουργικότητά μας σε λειτουργία για να βρούμε πως μπορούμε να συνδεθούμε με αυτό που μας γεμίζει. Προσοχή… η εναλλακτική ζωή δεν είναι ταυτόσημη με τη μιζέρια και τις δυσκολίες που πέρασαν οι γονείς ή οι παππούδες μας στα χωράφια. Μπορούμε να ζούμε πιο κοντά στη φύση συνδυάζοντας υπέροχα τις αρχαίες τεχνικές… κάτι ήξεραν και αυτοί… με καινούργια τεχνογνωσία/τεχνολογία και έξυπνες συνεργασίες, ώστε να έχουμε τα καλύτερα από τους δύο κόσμους! Η μόνη λύση στην κρίση είναι η επιστροφή στη φύση και όποιος τολμήσει, έχει κερδίσει!

Η ικανότητα προσαρμογής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματικές και οικονομικές συνθήκες είναι το μυστικό της επιβίωσης για το μέλλον;

Νομίζω πως τα λέει όλα ο Κάρολος Δαρβίνος: «Δεν επιβιώνει το δυνατότερο είδος, ούτε το ευφυέστερο, αλλά το πιο ευπροσάρμοστο στις αλλαγές».

Για ποιο λόγο οι πολίτες της Ηλείας θα πρέπει να είναι «ανοικτοί» σε νέες προσεγγίσεις όπως αυτή της permaculture;

Πρέπει δεν πρέπει, μάλλον είναι αναπόφευκτο! Η permaculture,  στα ελληνικά αεικαλλιέργεια/διαρκής καλλιέργεια, είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες μιμούμενοι τη φύση, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής και εφαρμόζεται παντού από το χωριό μέχρι την πόλη. Ουσιαστικά μας δείχνει πώς μπορούμε να πορευτούμε προς την αυτάρκεια και την αυτονομία. Οπότε αν θέλουμε να ζούμε πιο κοντά στην πραγματική μας φύση, να είμαστε συντονισμένοι με τις πραγματικές μας ανάγκες, να τρώμε φυσικές τροφές, να πίνουμε καθαρό νερό και να αναπνέουμε καθαρό αέρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε τροχιά.

Πόσο διαδεδομένη είναι η permaculture στην Ελλάδα;

Τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει αρχίσει να διαδίδεται περισσότερο, γιατί έχουμε ξεκινήσει λίγοι να τη διδάσκουμε, να οργανώνουμε σεμινάρια και να την εφαρμόζουμε στις ζωές μας. Είναι μια φιλοσοφία ζωής και εφαρμοσμένη επιστήμη που εξαπλώνεται όλο και πιο πολύ, ιδιαίτερα από αρκετούς που ξεκινάνε κτήματα. Βέβαια, μέχρι τώρα δεν υπήρχε και αρκετή πληροφόρηση στα ελληνικά. Γι’ αυτό, μαζί με εκπαιδευτικά άρθρα που δημοσιεύω στο blog μου, μετέφρασα τον πρώτο πλήρες οδηγό permaculture στα ελληνικά ο οποίος μας δείχνει πώς να την εφαρμόσουμε είτε ζούμε σε ένα μικρό αστικό διαμέρισμα, σε σπίτι με κήπο, σε αγροτική έκταση ή σε οτιδήποτε άλλο! Βέβαια, επειδή θα το αυτο-εκδόσω, αποφάσισα να μαζέψω προ-πληρωμές για το βιβλίο ώστε να μαζευτούν τα χρήματα που χρειάζονται για τα δικαιώματα, την επιμέλεια, τη σελιδοποίηση, τα γραφιστικά και την εκτύπωση του βιβλίου. Είναι ένας ωραίος τρόπος να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και να χαράξουμε καινούργιους δρόμους! Κατατοπιστικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Μίλησε μας για το σεμινάριο με τίτλο «Κυριακές στο κτήμα» που ξεκινά στις αρχές του Νοέμβρη στην περιοχή του Αγίου Ηλία…

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία όπου διερευνούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τηνpermaculture σε ένα κτήμα, μαθαίνουμε για τη διατροφική αυτάρκεια και γνωρίζουμε τους τοπικούς μας παραγωγούς. Θα ξεκινήσω με μια εισαγωγική ημερίδα και εάν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, θα οργανώσω μια ολοκληρωμένη σειρά μαθημάτων, όπου θα εξοπλιστούμε με τα εργαλεία για να σχεδιάσουμε τον κήπο μας, το κτήμα μας, την επιχείρησή μας και γιατί όχι, τη ζωή μας!

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog