Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ για τα «κόκκινα» δάνεια

SHARE
Tην αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία, αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπογραμμίζει στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εστιάζει και στη βελτιωμένη ψυχολογία των επενδυτών, κάτι το οποίο φάνηκε στην έκδοση του κρατικού ομολόγου, αλλά και στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, ενώ υπογραμμίζει ότι η οικονομία είναι πλέον στο έτος προς την ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Παρόλα αυτά, παρουσιάζει και μία λίστα από προκλήσεις, που πρέπει να ξεπεραστούν για να σημειωθεί βιώσιμη ανάπτυξη, “χτυπώντας” το καμπανάκι στις ελληνικές τράπεζες, κυρίως, για το θέμα των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναφέρει πως “οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα βουνό από επισφαλή δάνεια και μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετα  κεφάλαια και χρειάζεται εποπτεία για να γίνει εκκαθάριση”.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές του Ταμείου, το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει αυξηθεί, και η κυβέρνηση έχει αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, ενώ επισημαίνουν τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για τo ελληνικό δημόσιο (σε προ μνημονίου εποχές), για τις τράπεζες και τις εταιρείες, που μπορούν πλέον να χρηματοδοτούνται με ευνοϊκούς όρους και αναφέρονται στις πρόσφατες πολύ επιτυχημένες τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων σε Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank.
Ωστόσο, οι αναλυτές του ΔΝΤ, αναφέρουν χαρακτηρίζουν τους ισολογισμούς  των ελληνικών τραπεζών  “εύθραυστους”, κάνοντας λόγο για υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και χαμηλής ποιότητας κεφαλαίων,  όπου τα μη θετικά αποτελέσματα “μπορεί να πλήξουν την ανάκαμψη της οικονομίας”. Το ΔΝΤ καλεί τις ελληνικές τράπεζες να προβούν σε μέτρα για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ καλεί την  Τράπεζα της Ελλάδας να απαιτήσει από τις  τράπεζες να εφαρμόσουν μια πιο συντηρητική ερμηνεία στην αποτίμηση, δεδομένου του συστημικού χαρακτήρα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό αποτελεί, ίσως, και η πρώτη “εντολή” προς τον νέο Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος.
Μάλιστα, παρά την αναφορά του Ταμείου στο ότι οι τράπεζες, από πέρσι, έχουν βελτιώσει την εσωτερική τους οργάνωση, όπως για παράδειγμα η δημιουργία μονάδων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποκαλύπτει ότι “ως κύριος μέτοχος, το ΤΧΣ αναζητά να προσλάβει προσωπικό με εμπειρία στις εμπορικές τράπεζες και στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο να είναι πιο ενεργοί στις επιτροπές των τραπεζών για αυτό το ζήτημα. Σχετικά με το ΤΣΧ αναφέρεται, η έκθεση, στο νέο νόμο που ψηφίστηκε σχετικά με τα δικαιώματα του Ταμείου και τα warrants και το Ταμείο τονίζει ότι σύντομα θα επιτευχθεί η  ιδιωτικοποιήση του κλάδου.
“Παρά το γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει διατηρηθεί, κατά τη διαρκεια της κρίσης - με σημαντικές “ενέσεις” δημοσίων κεφαλαίων και με μαζική στήριξη της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών- η κατακόρυφη πτώση της παραγωγής έχει σοβαρές συνέπειες  στους ισολογισμούς των εταιρείων του ιδιωτικού τομέα”, υπογραμμίζει η έκθεση.  Υπενθυμίζεται ότι με βάση την έκθεση της  Blackrock και της Τραπέζης Ελλάδος, τα NPLs και τα υπό ρύθμιση δάνεια άγγιξαν το 40% το 2013.
Επίσης, αναφέρει ότι η αξία των collateral εξακολουθούν να μειώνονται με γοργούς ρυθμούς. Επιπλέον, μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών είναι χαμηλής ποιότητας, που αποτελείται από αρνητική υπεραξία και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που δεν μπορεί να απορροφήσει τις απώλειες, αν oι χρηματοοικονομικοί όροι επιδεινωθούν.
Έτσι, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί πιθανόν επιπλέον κεφάλαια, αν εστιάσει στα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στο να ανοίξει το δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη.
Όπως τονίζει, στα αποτελέσματα του τεστ κοπώσεως, η Τράπεζα της Ελλάδας εκτίμησε τις ανάγκες τα  6,4 δισ. Ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και στα 9,4 δισ. Ευρώ για το δυσμενές σενάριο. Οι αναλυτές του ΔΝΤ “βλέπουν” ανοδικούς κινδύνους για αυτές τις εκτιμήσεις, ιδίως από τις υψηλότερες προβλέψεις για τις ζημιές από τη πίστωση και από τις αδυναμίες του κόσμου να αποκληρώσει δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι αν χρειαστούν  νέα κεφάλαια μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τότε το “μαξιλάρι” του ΤΧΣ δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημοσιονομικούς λόγους. 
Παρά τις προειδοποιήσεις για τα "κόκκινα” δάνεια, το ΔΝΤ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις για το 2014 δεν μεταβάλλονται και προβλέπονται η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 0,5% το 2014, καθώς, όπως τονίζει, “η οικονομία ωφελείται από τη χαλαρότερη δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος έτους, την έντονη τουριστική κίνηση και τη, κυρίως, από τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά για τις ελληνικές τράπεζες και εταιρίες.
Πηγή: newmoney.gr
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: