Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Ταφή της Αφής

SHARE
Τη Τετάρτη 30 Απριλίου, την ίδια ώρα που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με την ανοχή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, άναβε τη Φλόγα, που θα μεταφερόταν στην Ναγκίν της Κίνας, σαν Ολυμπιακή Φλόγα, για τους 2ουςΟλυμπιακούς Αγώνες Νέων τη 16-18 Αυτγούστου, ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, με συντροφιά σύσσωμη την ηγεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, έδινε τη χαριστική βολή στο ιστορικό Θεσμό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία. Με τη τήρηση «ενός λεπτού σιγή». Τετέλεσται.
Από ότι ξέρω, ενός λεπτού σιγή τηρείται για κάποιον/α ή για κάτι που έχει πεθάνει, που έχει εκλείψει. Δηλαδή, για το κ. Δήμαρχο και τους κ.κ. Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη, το ζήτημα έχει  λήξει. Η θεσμός της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας έχει ταφεί. (Τη θάψαμε τουλάχιστον δίπλα από το τάφο της καρδιάς του Κουμπερτέν;). Κάναμε τη κηδεία, τη θάψαμε και  ησυχάσαμε. Της τηρούμε ενός λεπτόυ σιγή.   Άρα,τελειώσαμε και δεν χρειάζεται καμιά άλλη  προσπάθεια. Αποποιούμαστε το ρόλο του θεματοφύλακα της Ολυμπιακής ιδέας. Ας κλείσουμε το θέμα και ας προχωρήσουμε να επιλύσουμε τα άλλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Και κάτι άλλο, λαέ της Ηλείας, εμείς δεν φταίμε σε τίποτα σε αυτή την εξέλιξη και επομένως αξίζουμε τη ψήφο σας στις προσεχείς εκλογές.
Σχετικά με αυτή την οριστική λύση, που δίνει η «ενός λεπτόύ σιγή» της ηγεσίας του νομού μας, εγώ ο απλός πολίτης, ο απλός Έλληνας, ο απλός Ηλείος, και μάλιστα του εξωτερικού, έχω μερικές ερωτήσεις για τους αρμοδίους: Αναρωτιέμαι, εχει, κάποιος υπεύθυνος, άτομο η φορέας, η Περιφέρεια, η Νομαρχία, η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τα επημελητήρια, οι Κοινοβουλευτικοί Αντιπρόσωποί μας που μένουν στην Αθήνα και μάλιστα που πληρώνονται, όταν ανακοινώθηκε η αφή στο Παναθηναϊκό, έχει κάνει μια επίσημη παράσταση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή;  Ή στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, Ή στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να ζητήσει εξηγήσεις για το λόγο που η Αφή δεν γίνεται στην Ολυμπία; Και αν «ναι», ποια ήταν η απάντηση που πήραν;  Συμφωνούν με αυτή την απάντηση ή χρειάστηκε να την αντικρούσουν; Σωστά έπραξε η Δ.Ο.Ε.;
Κάποιος, επιτέλους, ας μας πει τι είναι αυτό που εμποδίζει να συνεχίσει η Αφή της Φλόγας να γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία. Μήπως φταίει ο καλός δρόμος που δεν έχουμε ή φταίει το αεροδρόμιο που δεν έχουμε και  κουράζονται οι επίσημοι με το ταξίδι από τον Άραξο; Ή λες να θέλει να μας τιμωρήσει ο Σαμαράς που του πήραμε τον Επικούρειο Απόλλωνα. Είχε κανείς απο τους επισήμους της Ηλείας τη περιέργεια να μάθει και να πληροφορήσει το λαό μας γιατί σταματάει η συμβολή της Αρχαίας Ολυμπίας στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας; Το βρίσκω ακατανόητο. Σε σημείο που να μη το πιστεύω, ότι κανείς δεν είχε τη περιέργεια να ρωτήσει και να πάρει μια συγκεκριμμένη απάντηση.
Καταλαβαίνω πως η οικονομική κατάσταση στη πατρίδα είναι απελπιστική με την ανεργία,τις αυτοκτονίες, τα σισίτια, τη δυστυχία και μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει την απραξία για κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επουσιώδες. Επίσης, ξέρω ότι οι κινητοποιήσεις και μάλιστα οι απεργίες στη πατρίδα μας αποτελούν  τη πρώτη αντίδραση ακόμα και στη  παραμικρή δυσαρέσκεια των οργανομένων πατριωτών μας. Η κατάργηση μιας τόσο ιστορικής παράδοσης, που δίνει μια τόσο τιμητική διάκριση στο Νομό μας, δεν ενόχλησε κανένα;  Κανένας δεν ενοχλήθηκε;  Γιατί δεν έγινε τίποτα στη προκειμένη περίπτωση; Κανένας οργανωμένος φορέας στο νομό μας δεν σκέφτηκε πως η παραβίαση της ιστορίας μας, η περιφρόνηση της ιστορικής μας παράδοσης, άξιζαν μια κινητοποίηση;  Ένα πανώ; Ένα σύνθημα σε ένα άσπρο τοίχο; Το κλείσιμο του δρόμου στο Λάπα από τους ηγέτες του νομού μας για δέκα λεπτά; Μια συγκέντρωση των μαθητών των σχολείων στη Πλατεία του Δημαρχείου; Μια φωτογραφία διαμαρτυριών σε μια εφημερίδα;  Ένα βίντεο στο you tube; Να χάσουμε βρε πατριώτες, ένα ιστορικό προνόμιο που μας ανήκει, έτσι στα κούφια; Χωρίς καμία διαμαρτυρία από μέρους μας.  Και το μόνο αρμόζον που βρήκαμε να κάνουμε, είναι «ενός λεπτού σιγή;». Δηλαδή, νά κάνουμε επίσημα, τη ταφή της Αφής; Case closed?
Εκτός εάν οι επίσημοι, που αναφέρω παραπάνω, απευθύνθηκαν στους αρμοδίους και πήραν μια απάντηση που πιθανόν τους ικανοποίησε και γι’ αυτό αποφάσισαν ότι  η  «ενός λεπτού σιγή» είναι η αρμόζουσα επικήδειος επωδός. Αλλά δεν πρέπει να ξέρουμε και εμείς; Ποια έιναι η απάντηση; Τι σας είπαν; Σας παρακαλώ, πείτε μας.  
Για να δικαιολογήσω την οργή μας και τις ερωτήσεις που σας απηύθυνα παραπάνω, επιτρέψτε μου να σας πω τι σημαίνει  για μας, τους έξω της Ελλάδος Έλληνες, η έννοια «πατριωτισμός». Για σας, που ζείτε στη πατρίδα, ο πατριωτισμός σας είναι δεδομένος. Δεν χρειάζεται να αποδείξετε ότι αγαπάτε τη πατρίδα σας. Είναι αυτονόητον. Εμείς όμως, που ζούμε στο εξωτερικό, που καθημερινά αντιστεκόμαστε στη πίεση στην αφομοίωση των κοινωνιών που ζούμε, ο πατριωτισμός μας είναι ανάγκη. Είναι συνυφασμένος με την ευτυχία μας σαν άνθρωποι και σαν πολίτες της χώρας που ζούμε. Συνεχώς προσπαθούμε να κάνουμε το πατριωτισμό μας, την αγάπη για τη χώρα που γεννηθήκαμε, μέρος της ζωής μας. Οι Σύλλογοί μας είναι το κέντρο της ζωής μας. Στους συμπατριώτες μας καταφεύγουμε για να μοιραστούμε  τις χαρές μας και τις λύπες μας. Είναι μια συνεχής προσπάθεια που μας κοστίζει όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και οικονομικά. Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς απορούμε, πως είναι δυνατόν, με δεδομένο το πατριωτισμό σας, να μην δείχνετε κάποια ευαισθησία και μια διάθεση να αγωνιστείτε δυναμικά για ζητήματα όπως αυτό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.
Συγχωρείστε μας, αλλά εμείς δεν θα τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή. Δεν αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται. Δεν αποδεχόμαστε την ταφή της Αφής. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε να μας εξηγήσουν το λόγο και την αιτία που έγινε αυτή η απάτη, ώστε να βρούμε τρόπο να πιέσουμε τη Δ.Ο.Ε. να επανέλθει στη νομιμότητα. Και για την ιστορία μας, αλλά και για τη σημερινή οικονομική κατάσταση που η Ηλεία χρειάζεται τον Ολυμπιακό τουρισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι η Ηλεία αξίζει καλύτερη τύχη, από αυτή που αποδέχτηκε η ηγεσία της.
Δεν υποσχόμαστε τίποτα, αλλά, τουλάχιστον, κάνουμε κάτι. Δείγμα των ενεργειών μας θα βρείτε στο  “facebook” της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στο τμήμα που αναφέρεται στην Αφή της «Ολυμπιακής» στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με τις σχετικές φωτογραφίες. Αν θέλετε να συμβάλετε, δεν έχετε παρά να μπείτε στον ιστοχώρο “facebook” της Δ.Ο.Ε., να κάνετε κλίκ στο “like”, να το σχολιάσετε θετικά και να υπογράψετε.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: