Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα το 2014

SHARE
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσορίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για «νέα έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές μέσω 7ετούς ομολόγου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «έναν από τους στόχους» του ελληνικού προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής καθιερωμένης συνέντευξής Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «καλωσορίσαμε την προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και καλωσορίζουμε και το σχέδιο για τη νέα έκδοση», προσθέτοντας επίσης ότι «αν και θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη και σε μόνιμη βάση έξοδο» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, εντούτοις, όπως σημείωσε, «αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα».
Σε ερώτηση όσον αφορά τη «δημόσια απολογία» της Κριστίν Λαγκάρντ προς το Λονδίνο για τις «λανθασμένες απαισιόδοξες προβλέψεις» που αφορούσαν την οικονομία της Βρετανίας και αν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ «θα απολογηθεί» και για τα «λάθη της τρόικας» στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ελληνικό πρόγραμμα, σε «μαθήματα του παρελθόντος» και έχει προχωρήσει σε «αναγκαίες προσαρμογές».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «συνεργαζόμαστε στενά με ισχυρούς εταίρους στην Ευρώπη και με την ελληνική κυβέρνηση και μοιραζόμαστε τις ίδιες επιδιώξεις».
Σε δεύτερη ερώτηση αν η συγκεκριμένη τοποθέτησή του εκλαμβάνεται ως «απολογία», ο κ. Ράις επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία απολογία σε αυτό που είπα. Αυτό δεν είναι απολογία».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ όταν ρωτήθηκε και για την πιθανότητα λήψης «νέων μέτρων», αναφέρθηκε στις πρόσφατες σχετικές αναφορές του Πολ Τόμσεν, αλλά και στα όσα αναφέρει η έκθεση του Ταμείου, σημειώνοντας ότι «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» κατά την τρέχουσα χρονιά και το ΔΝΤ αναμένει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014. Όσον αφορά το 2015 και 2016, δήλωσε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016), θα χρειαστούν «πρόσθετες προσπάθειες», όπως τόνισε σημειώνοντας την αναγκαιότητα διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα και ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για «καλύτερο αποτέλεσμα» στον φοροεισπρακτικό τομέα.
Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επόμενη επιθεώρηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος θα βρίσκεται στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι, αλλά μέσα στον Ιούλιο θα επισκεφθεί την Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο, δήλωσε ο κ. Ράις, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει και την επίσκεψη του Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου θα επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: