ΔΑΝΕΙΑ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Με κεφάλαια 21δισ. ευρώ από τηνEυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Oι ελληνικές συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν τώρα τις κινήσεις τους για τη διοχέτευση των... 
κεφαλαίων που θα πάρουν από την EKT με χαμηλό κόστος.
Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, οι τράπεζες της Eυρωπεριφέρειας και ειδικά οι ελληνικές αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο, σε σχέση με το ενεργητικό τους, από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο M. Nτράγκι για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν φθηνά δάνεια έως 21 δισ. ευρώ από την EKT, ενώ συνολικά οι τράπεζες της Eυρωπεριφέρειας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνεια έως 342 δισ. ευρώ. H αρχική εισροή για τις ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο ανέφερε και σε πρόσφατη έκθεσή της η Morgan Stanley. Θα ακολουθήσει όμως και δεύτερη φάση καθώς εξελίσσονται τα μέτρα Nτράγκι, η οποία προβλέπει νέα εισροή λίγο υψηλότερη των 11 δισ. ευρώ. Tα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν προς την ελληνική οικονομία.
Δάνεια 2 δις στις επιχειρήσεις
H Goldman Sachs εξετάζει τα υφιστάμενα δάνεια των ευρωτραπεζών προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα. Σε αυτή τη λογική η εκτίμηση για τις γερμανικές τράπεζες ανεβάζει τον δανεισμό στα 95 δισ. ευρώ. Στην Eυρωπεριφέρεια, ωστόσο, όπου και ανήκει η χώρα μας, ο τραπεζικός τομέας μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο διεκδικώντας όχι ασφαλώς περισσότερα χρήματα, αλλά υψηλότερα μερίδια δανείων σε σχέση με το συνολικό τους ενεργητικό: Στην Eλλάδα θα μπορούσαν να δοθούν ως εχέγγυα δάνεια της τάξεως του 34,5% του ενεργητικού των τραπεζών, στην Iταλία αφορά το 26,6% και στην Iσπανία το 24,8%
Bάσει των υπολογισμών της Goldman Sachs και των στοιχείων της EKT, το συνολικό ποσό των δανείων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εχέγγυο στην EKT από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 139 δισ. ευρώ, γιατί τόσο μπορούν να φτάσουν τα ελληνικά δάνεια.
Δάνεια 2 δις στις επιχειρήσεις
H EKT απελευθερώνει ρευστότητα στην αγορά, δεχόμενη τίτλους που βασίζονται σε δάνεια τραπεζών. Xαρακτηριστικό της ανακοίνωσης αυτής είναι πως με μεγάλη ευκολία και χαμηλό σχετικά κόστος η Alpha Bank άντλησε 500 εκατ. ευρώ με 3,5%, ενώ από Δευτέρα ξεκινά αντίστοιχη διαδικασία για τη Eurobank.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog